Premierul desemnat de Traian Băsescu, Teodor Stolojan, a decis astăzi să se retragă din aceasta functie. Acesta a facut o declaratie publica in care si-a prezentat hotararea de a renunta la statutul de premier si a aratat ca „este un inceput de viata politica in Romania”.
„Cei doi preşedinţi care au semnat Parteneriatul pentru Romania vor sa isi asume cele mai importante functii in stat, respectiv de premier si de presedinte al Senatului”, a argumentat Stolojan.
In urma acestei informatii, s-ar parea ca functia de premier îi va reveni lui Emil Boc, iar functia de presedinte al Senatului, îi va reveni lui Mircea Geoana.
UPDATE:
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care Emil Boc este desemnat şef al Executivului.
UPDATE 2:
Reprezentantii mediului de afaceri considera ca intarzierea instalarii noului Guvern poate avea efecte nefaste asupra economiei autohtone.
„Schimbarile care au avut loc astazi pe scena politica afecteaza si mediul de afaceri. Este esential pentru mediul de afaceri romanesc ca noul Executiv sa fie instalat cat mai repede. De asemenea, as vrea sa precizez ca este foarte important sa fie avute in vedere in primul rand problemele determinate de criza economica si nu problemele politicienilor”, a declarat, pentru CAPITAL ONLINE Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Acesta a tinut sa precizeze ca pentru organizatia pe care o conduce esential nu este numele premierului, ci ca acesta sa isi intre cat mai repede in atributii.
UPDATE 3:
Intr-o scurta declaratie de presa, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a emis cele doua decrete, primul prin care anuleaza desemnarea lui Theodor Stolojan pentru postul de prim-ministru si cel de-al doilea, prin care il desemneaza pe primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, pentru acest post.
El a motivat alegerea sa prin criteriul pe care l-a avut si in selectarea lui Stolojan, mai exact un reprezentant din partea partidului care a obtinut cel mai mare numar de mandate in parlament. De asemenea, a adaugat ca a lasat o perioada de timp celor doua partide pentru a-si informa structurile de conducere asupra deciziei sale.
Pentru a elimina orice speculatie, seful statului a tinut sa precizeze ca desemnare premierului este obligatia sa, fara sa fie interesat de chestiunile statutare care privesc fiecare partid in parte.
Emil Boc – Curriculum Vitae
Date biografice:
Data şi locul naşterii: 06.09.1966, Răchitele, jud. Cluj
Starea civilă: căsătorit, doi copii
Studii:
1991 – Facultatea de Istorie şi Filosofie
1995 – Facultatea de Drept
Stagii de pregătire şi burse în străinătate:
> ianuarie 1992 – iulie 1992 – bursa la Universitatea din Nottingham, Anglia, în domeniul ştiinţelor socio-psihologice;
> februarie 1994 – iunie 1994 – visiting scholar la Universitatea din Pittsburgh, S.U.A. (ştiinţe politice)
> ianuarie – aprilie 1996 – visiting scholar la University of Virginia, Charlottesville, S.U.A. (ştiinţe politice şi administraţie publică);
> februarie – martie 1997 – bursa Tempus la Universite Libre de Bruxelles
> februarie – martie 1998 – visiting scholar la Michigan State University, East Lancing, în cadrul Programului „Michigan Political Leadership „/ „Transylvania Political Leadership Program”;
> aprilie – mai 1999 bursa Tempus la Universite Libre de Bruxelles.
Activitate politică:
2000 – a devenit preşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PD Cluj, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2000, a fost ales deputat din partea PD
2001 – a fost ales vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Peste trei ani a devenit preşedinte executiv al PD şi liderul grupului PD din Camera Deputaţilor.
2004 – după o confruntare cu Ioan Rus, a câştigat primăria Clujului şi a renunţat la postul de deputat.
2005 -2007 preşedintele executiv al Partidului Democrat
2007 – prezent – preşedintele Partidului Democrat-Liberal
2008 – a fost reales în funcţia de primar al Clujului, cu peste 76% dintre voturi.
Activitate profesională
> profesor, Şcoala Normală „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca (1991 – 1993)
> preparator, catedra de Istorie contemporană şi ştiinţe politice
> asistent – facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative (1994-1997)
> Lector (din 1997) Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică/Facultatea de Drept Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca
> Membru al LADO Cluj din 1998
> Avocat – Baroul Cluj începând din 1996
Limbi străine: engleză şi franceză
Cititi mai multe pe evz.ro