Curtea Internationala de Justitie de la Haga a decis: linia de demarcatie va urma cele 12 mile nautice ale Ucrainei in jurul Insulei Serpilor. Practic, insula nu este considerata punct de baza si nu va fi considerata tarm al Ucrainei, dupa cum solicitase Romania. Astfel, linia de demarcatie se va trasa ca si cum Insula Serpilor nu ar exista. Punctul de baza a fost considerat bara de la Sulina.

Ambasadorul Ucrainei in Romania, Markian Kulik, a afirmat, intr-o declaratie televizata ca „zona trebuie sa nu mai fie considerata una de disputa, ci una de cooperare. De azi inainte, trebuie sa fie o zona a oamenilor de afaceri, nu a diplomatilor. Acest moment deschide oportunitatile pentru ca ambele tari sa inceapa exploatarea resurselor de acolo”.

UPDATE: Ambasadorul a continuat spunand ca „respectam decizia Curtii, nu este prima data cand se pronunta chiar in privinta delimitarii in chestiuni de aceasta natura. Prim faptul ca ambele tari au apelat la Curte este o dovada de maturitate in relatiile dintre tari. Fiind un corp juridic, Curtea este un mijloc de rezolvare pasnica a disputelor teritoriale. Trebuei sa vedem si argumentele tehnice, opiniile expertilor, dar este nevoie de timp pentru a studia aceasta problema. Consider ca decizia este in beneficiul ambelor tari”.

UPDATE2: Fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca „decizia va permite Romaniei sa aiba acces la o serie de resurse potentiale, importante. Am avut o echipa de juristi competenti, am facut o figura mai mult decat onorabila pe acest subiect”.

Concret, Insulei Serpilor nu i se aloca un spatiu mai mare de 12 mile marine, ceea ce inseamna ca este, juridic, tratata ca o stanca. Decizia este contrara punctului de vedere ucrainean, care sustine ca Insula Serpilor este locuita, desfasoara o activitate economica si are nevoie de un spatiu mai mare de 12 mile marine.

UPDATE3: Bogdan Aurescu, cel care a reprezentat interesele Romaniei, a declarat dupa anuntarea sentintei ca „prin decizie, Romania obtine 79,34% din zona in disputa cu Ucraina. Solutia este un succes al aplicarii dreptului international si o solutie echitabila avantajoasa si pentru Ucraina. Este finalul unui diferend indelungat, inca din perioada URSS. Sentinta pronuntata astazi de catre Curte, prima in care este implicata Romania si decizia cu numarul 100 a Curtii. Este una obligatorie, definitiva, direct aplicabila si executorie imediata, fara alte documente interne.
A fost luata prin aplicarea metodei din jurisprudenta Curtii, precum si ajustarea a contextul geografic. Indiferent de perceptiile subiective ale partilor, anterioare parerilor Curtii, nu stau in picioare. Este o linie mai buna decat prin negociere, mai buna decat propunerile anterioare ale Ucrainei. Confirma munca pe care echipa Romaniei a depus-o in acesti ani, si confirma strategia pe care Romania a depus-o in fata curtii. Este un succes al aplicarii dreptului international”.

 

Date tehnice

Zacamintele estimate pentru zona in litigiu sunt de:

– 100 miliarde metri cubi de gaz metan;
– 10-12 milioane tone de petrol.

Aria totala in disputa: 12.000 km patrati, dintre care arealul Romaniei este de 9.730 km patrati.

UPDATE4: Pozitia MAE

In comunicatul sau oficial pe aceasta tema, Ministerul Afacerilor Externe a solutia Curtii este „un succes aplicarii dreptului international, fiind o decizie corecta si echitabila, favorabila Romaniei”. „Hotararea permite Romaniei sa inceapa demersurile pentru exploatarea directa a resurselor de hidrocarburi din zona in disputa, care pana acum erau blocate, ceea ce constituie o contributie directa la consolidarea independentei energetice a Romaniei”.

Pentru mai multe informatii pe aceasta tema, reacti precum si o harta cu delimitarea exacta a zonei, accesati materialul de pe site-ul „Evenimentul Zilei”.

Intreg comunicatul MAE il puteti descarca de aici.