Producătorul de utilaje petroliere Upetrom 1 Mai din Ploieşti, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu, va finaliza în 2010 un program de restructurare a activităţii început în acest an ca urmare a scăderii comenzilor, prin care disponibilizează 600 de salariaţi, păstrând în portofoliu doar produsele şi echipamentele care generează profit.

„Planul de restructurare cuprinde, pe lângă disponibilizările anunţate, şi orientarea către producţia produselor şi echipamentelor cu o rată de vânzare care generează profit. Asta înseamnă renunţarea la o parte din echipamentele produse în prezent şi specializarea pe cele care vor rămâne în gama de produse comercializate”, a declarat Radu Petrescu, purtătorul de cuvânt al Upetrom Group Management, care controlează compania pentru agenţia Mediafax.

De asemenea, compania va renunţa, până la sfârşitul anului, la 600 de angajaţi, din cei 2.200 pe care-i are, ca urmare a scăderii comenzilor cu 85% pe piaţa românească şi cu 20% pe cea externă.

Petrescu a precizat că în acest an compania a fost nevoită de condiţiile pieţei să trimită în şomaj tehnic, cu plata a 85% din salariu, 800 de angajaţi.

Potrivit datelor mai multor companii cu activităţi de foraj petrolier, piaţa de profil a scăzut în acest an cu 50% faţă de 2008, din cauza reducerii investiţiilor în explorare şi producţie a Romgaz Mediaş şi Petrom (SNP), principalii producători de gaze şi petrol din România. Astfel, valoarea pieţei se apropie de 500 milioane de dolari, iar în 2010 este anticipată o menţinere la acest nivel.

Upetrom 1 Mai este deţinută de Upetrom Group Management, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

SURSA: Mediafax