Ura regimului comunist împotriva învățământului superior

Totuși, studenții erau cunoscuți prin elanul cu care apărau unele teorii sociale și politice, liderii comuniști nefiind de acord cu aceste atitudini de dreptate și libertate. Statul egalitarist a stabilit în mod clar că învățământul superior trebuie să fie strict controlat și numărul de studenți evolua în funcție de voința partidului unic.

Facultățile cuprindeau în anul 1980 192.769 de viitori intelectuali, dar autoritățile au considerat că nu este nevoie de atâtea creiere instruite și că se pot face economii serioase în domeniul educației universitare. S-a ajuns în anul 1989 la numai 164.507 de studenți.

Un alt fenomen grav se manifesta în altă politică a autorităților de la București. Cei înscriși la zi erau văzuți ca un balast pentru bugetul țării socialiste și a fost mărit numărul de locuri pentru seral. S-a trecut astfel de la 18.700 în 1980 la 59.342 în ultimul an de domnie comunistă. Se subînțelege că o persoană epuizată la locul de muncă nu se poate instrui la același nivel cu una pregătită permanent. Nicolae Ceaușescu era interesat strict de cantitate pentru a face economii și România a pierdut multe persoane talentate, sătule să încerce să lupte pentru câteva locuri și să tocească intensiv socialismul științific și citatele din gândirea dictatorului de la București.

Autoritățile comuniste au făcut o masivă epurare a corpului profesoral din universități

Autoritățile comuniste au făcut o masivă epurare a corpului profesoral din universități, salariile din domeniu fiind considerate prea mari. S-a plecat de la un număr de 14.592 de cadre didactice în anul 1980, dar ultimul an de dominație comunistă mai găsea numai 11.696 la catedră.

Este interesant de observat că masele de români sunt în continuare extrem de indulgente cu fostul regim politic și mai cred că pe vremuri s-a făcut totul pentru dezvoltarea unui învățământ de calitate. Datele oficiale ale statului demonstrează că s-a făcut aproape totul împotriva universităților deoarece persoanele instruite pot gândi mai mult și pot genera curente de opinie ce nu se încadrează pe linia unui partid unic.