La scară mare, vom face mai dese referiri la tot ceea ce ține de averea imuabilă a țării, de teritoriul și de patrimoniul național. Se va ridica chestiunea apărării sau a unei mai bune administrări ori chiar a salvării bazei materiale din multe domenii ale economiei, cum ar fi cazul terenurilor arabile, al zonelor agricole în general, al producției agrare, al hranei și al rezervelor alimentare ale populației. Evenimentele care acoperă acest segment de mare interes public vor scădea treptat, având ca repere 29 august 2013, 13 martie și 22 iulie 2014, când planetele personale, Luna Neagră și Jupiter vor dispărea din sectorul Racului. Într-o legătură directă de cele mai multe ori cu regimul economic, relațiile de muncă și chestiunile salariale vor reprezenta un factor de nemulțumire întreaga vară a acestui an

În plan mondial, două dintre statele importante ale lumii – SUA și Franța – vor fi încercate de tranzitele planetare prin zodia Racului, care se conturează în aceste zile și care se vor amplifica cu cât ne vom apropia de miezul verii.
Luna Neagră vizează pentru 9 luni de acum încolo patrimoniul fiecărei țări
Începând cu ziua de 9 iunie, Luna Neagră sau Lilith se va muta în zodia Racului. Facem precizarea că, sub această denumire, există patru accepțiuni astronomice şi astrologice: 1) denumirea unui asteroid din banda cuprinsă între Marte şi Jupiter; 2) denumirea, în ebraică, a stelei Algol; 3) un vortex energetic a cărui dinamică este construită prin relaţia dintre Pământ şi Lună; 4) o a doua Lună a Pământului, cea interioară, calculată ca fiind centrul de gravitaţie între acesta şi satelitul său natural. În cele ce urmează, noi ne referim la accepţiunea curentă în astrologie, cea care indică relaţia dintre poziţia Pământului şi orbita de formă elipsoidală a Lunii, care cunoaşte locuri de maximum energetic, calculate după criterii astronomice, dar care nu sunt niște posturi favorabile ci, dimpotrivă, care atrag pericole, riscuri, neplăceri, suferință. Astrologic, locul unde se află, la un moment dat, pe harta cerului, Luna Neagră este identificat cu un loc al suferinței, al unei lecții de viață, precum și cu unul dintre locurile unde se manifestă o karmă negativă. Din această perspectivă, Luna Neagră realizează un circuit complet în 9 ani, având un mers egal, fără retrogradări, timp în care ea tranzitează fiecare semn zodiacal în aproximativ 9 luni.
În cazul de faţă, Luna Neagră va rămâne în zodia Racului până pe 13 martie 2014. Semnificaţia ei se nuanţează în funcţie de zodia pe care o tranzitează. Din punctul de vedere al astrologiei financiar-bancare, economice şi al valorificării muncii şi bunurilor în bani, această perioadă de nouă luni, care începe pe 9 iunie într-un nou semn zodiacal, priveşte munca, salarizarea, clasa muncitoare şi producătoare de bunuri, alimentaţia, rezervele de hrană, resursele naturale ale pământului, în principal cele de apă. Pe harta României, această postură astrologică cade chiar pe casa muncii, pe stări de spirit, pe reacţii colective sau pe regrupări de tip sindicalist. Sunt și alte semnificații ale acestei poziții astrologice, pe care le vom detalia, în toate ipostazele care se vor contura în 2013/2014, în funcție de tranzitele prin semnul Racului sau în legătură directă și relevantă cu acesta.
Să rezolvăm ce se mai poate în următoarele două săptămâni în plan comercial
Cert este că se schimbă multe dintre determinările care au operat pe semnul Gemenilor. Ca o primă concluzie necesară ar fi faptul că drumurile și comerțul nu vor mai fi afectate de această poziție. Dialogurile pe teme financiare sau negocierile nu vor mai avea aspectul rigid, sau chiar încrâncenat, pe care l-au avut din 2012 încoace.
Faptul că unele aspecte financiare și mai ales comerciale au avut o evoluție bună în primăvara lui 2013 este rezultatul efectelor produse de trecerea planetelor prin semnul Gemenilor. În acest context, reflexele pozitive sunt pe cale să se epuizeze, într-o primă etapă pe 26 iunie și definitiv după plecarea planetei Marte, pe 14 iulie. Așadar, pe termen scurt, mai avem un strop de șansă în tot ceea ce privește un segment important pentru viața economică și dinamică financiară, care ține de schimbul de idei, de informații, dialoguri, de stabilirea, măcar de principiu, a unor colaborări, chiar dacă ele vor începe să opereze concret mai târziu.
Soarele se îndreaptă spre ultimul segment al zodiei Gemeni și, implicit, spre o conjuncție cu Jupiter, care poate da, uneori, posibilitatea ieșirii salvatoare dintr-un cortegiu de blocaje și nedreptăți. Dar atunci când Soarele se va alia, fie și numai pentru o zi, cu marele benefic, se vor crea premisele apariției unor informații sau explicații ori dezvăluiri, care vor marca o secvență publică cu implicarea dinamicii relațiilor bilaterale sau multilaterale în economia unor țări.
În această vară, apa va fi vedeta buletinelor meteorologice

Apa, provenind din dezghețarea zăpezilor montane și ca urmare a fenomenelor de vreme extremă (ploi torențiale, furtuni, averse, tornade), a permis dezvoltarea inundațiilor în întreaga Europă. Din Vest până în Est, adică până în Rusia, Europa este sub ape. Toate râurile și pâraiele, toate fluviile reprezintă acum o amenințare. Apele au distrus drumuri, terasament, dar mai ales terenuri agricole. Culturile sunt compromise și prin frigul brusc, cantitatea de grindină sau vânturile puternice care s-au dezlănțuit. Fenomenul este departe de a se fi epuizat. El se află abia la începutul manifestărilor meteorologice, iar din punct de vedere astrologic, premisele sunt proaste. Din păcate, nu doar Europa trece, în aceste zile, prin aceste încercări ale vremii rele. Teritorii întinse de pe alte continente se confruntă cu aceeași situație.
Din această perspectivă, întreaga vară va fi marcată de ipostaze climaterice care privesc regimul apei: cantitățile uriașe de apă vor provoca distrugerea în totalitate a unor culturi, amenințând atât aprovizionarea zilnică a piețelor cu fructe, legume, zarzavaturi, cât și posibilitatea depozitării cerealelor chiar în perioada secerișului. Amenințate sunt și culturile târzii, viticultura și pomicultura. Dar vara aceasta va aduce și reversul inundațiilor, adică seceta, chiar în zonele care acum suferă de exces hidrologic.
Inundațiile nu vor înceta în următoarele două trei-zile, ele vor continua și, în unele locuri, se vor agrava. Ținând cont de faptul că, în următoarele două săptămâni, segmentul zodiacal al Racului va fi suprasolicitat astral, avem motive să credem că acest fenomen fie se va intensifica în unele zone geografice, fie va depăși regional zonele afectate în prezent. Fenomenele meteo vor continua și, cum comerțul nu cunoaște granițe prin însăși definiția lui, e de anticipat un lanț întreg de efecte negative asupra schimbului de mărfuri înspre și dinspre zonele afectate.
Efecte subtile astrale doar  „pour les connaisseurs“

Încă două săptămâni de acum încolo se petrec o serie de evenimente care țin de ordinul discretului sau subtilului percepțiilor economice naționale sau internaționale. Cei care au dexteritatea relațiilor internaționale, care călătoresc, se informează, ei înșiși au o pregătire specială sau o experiență remarcabilă, sesizează oportunitățile pe termen lung și se „mișcă“ repede. Din punct de vedere comercial, partea bună a tranzitelor celor trei planete prin zodia Gemenilor nu s-a epuizat, dimpotrivă, continuă și este de partea celor curajoși, stăpâni pe situație. Dialogul, analiza corectă a rapoartelor, excelenta cunoaștere a unui domeniu, consultările utile, deciziile lucide, realiste – și, mai ales, oneste! – sunt factori esențiali pentru orice tranzacție. Uneori, este vorba de tranzacții în care volumul mare al mărfurilor sau sumele vehiculate dau măreție succesului, alteori, este vorba de contracte și gesturi comerciale de mai mică importanță, în cazul cărora aproape nici nu se poate vorbi de „succes“, dar care, prin evoluția ulterioară, pot conduce la o mare realizare. În acest din urmă caz, acum se pune doar o „bornă“ ce marchează începutul unui succes viitor.
Este momentul de grație al unor oameni deosebiți, care dau dovada măiestriei lor profesionale, în care inteligența speculativă joacă un rol esențial.
Riscurile și greșelile economice țin tot de planetele din zodia Gemeni

Trei planete de Foc, masculine, active, diurne sunt un factor pozitiv pentru multe demersuri publice. Uneori însă, pe cei cu structuri dizarmonice, pe cei slab pregătiți profesional, pe cei care nu au vo­cație în domeniul finanțelor, ad­ministrației, speculațiilor economice, co­mer­țu­lui, această „vâlvătaie“ astrală îi face vulnerabili: ei pot înțelege greșit, nu meditează suficient asupra unor consecințe, calculează anapoda relația risc/câștig, câștig/investiție, pierdere/câștig etc. Cu alte cuvinte, se hazardează, se grozăvesc și se lansează în gesturi cu consecințe financiare uneori dezastruoase. Dar pentru ca cineva să poată beneficia de pe urma acestei analize astrologice, este necesar să se cunoască cu obiectivitate și să-și identifice limitele. Dacă va recunoaște că nu este suficient de bine pregătit social, profesional sau economic, este un om aproape salvat. Ar mai fi o a doua categorie, a celor îngâmfați care nu acceptă, în ciuda multor succese anterioare, că nu se poate merge tot timpul pe mâna norocului. Aceștia sunt micii comercianți, negustorii „pleșcari“, întreprinzătorii care au ca slogan formula „mie îmi place să risc“, ca și cum această atitudine, care nu dovedește nicidecum curajul, ci frizează doar inconștiența, ar fi singura condiție pentru o reușită. Cei care se vor lăsa duși de valul acestui moment astral efervescent, solicitant și incitant din punctul de vedere al relațiilor comerciale se vor afla, chiar înaintea acestei toamne, cu aripile pârlite ca fluturii care se lasă ademeniți de o flacără pârlindu-și aripile.
Ce bine ar fi dacă, în fața banilor, am avea îndoieli filosofice!

Aceasta ar fi sugestia, sau îndemnul metaforic, al tranzitului special al planetei Neptun care tocmai a intrat, în seara zilei de 8 iunie, în mișcare aparent retrogradă până pe 14 noiembrie 2013. Semnificația acestui tranzit este multiplă și ea diferă în funcție de criteriile la care facem referire. Dar, pentru că Neptun se află într-o dinamică specială atât cu planetele ce tranzitează în prezent zodia Racului, cât și cu Saturn din Scorpion (și așa va rămâne toată vara și o parte din toamna acestui an), ar trebui să vedem șansa de a ne gândi încă o dată cu privire la bani, investiții, cheltuieli sau la inteligenta lor administrare. Ideea de bază nu este cea a unei interdicții, adică să moară omul de foame doar ca să-și păstreze banii neatinși în cont ci, mai degrabă, să facă alt tip de cheltuieli și investiții, care poate nu aduc profit imediat, dar aduc un beneficiu de alt ordin, în timp, mai important decât orice afacere: sănătate (sau vindecare), învățământ (sau progres prin cunoaștere), dezvoltarea unor însușiri artistice care pot compensa monotonia vieții de fiecare zi, ferindu-i astfel pe nativi de depresie, exasperare, îmbătrânire prematură a ființei sociale și blazare spirituală, spre cunoaștere prin călătorii, lecturi etc. Filosofia vieții, chiar a celei de fiecare zi, pe care ne-o propune Neptun, presupune că banii ne pot oferi condițiile necesare pentru a ne bucura de ei cu adevărat.
Mă iertați de formularea cam brutală, dar prostul nici când e bogat nu e fericit.

Urania urează cititorilor revistei Capital «Succes şi Progres»