Transformarea acoperișurilor blocurilor în platforme de producție energetică prin instalarea panourilor fotovoltaice poate reprezenta o soluție eficientă pentru reducerea costurilor la energie.
Prin utilizarea energiei solare și crearea comunităților de energie, locatarii ar putea acoperi o parte semnificativă a consumului electric, inclusiv pentru locuințe, spațiile comune (lifturi, iluminatul scărilor) și chiar pentru infrastructura publică din cartier.
În acest context, Programul „Urban Up” devine un instrument esențial pentru valorificarea acestor resurse, contribuind la scăderea facturilor și la creșterea independenței energetice a locatarilor.
Programul Urban Up. APCE: Poate transforma blocurile de locuințe în surse sustenabile de energie
Potrivit Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE), implementarea acestui program ar putea transforma blocurile de locuințe în surse sustenabile de energie, reducând presiunea asupra rețelei naționale și promovând tranziția către un consum mai eficient.
„Practic, vorbim despre un sistem de minimum 10 kWp cu stocare de minimum 5 kWh, cu un buget de 100.000 de lei pentru fiecare asociaţie de locatari în parte. Legislaţia actuală nu permite ca locatarii să utilizeze această energie în mod fracţionat şi individual. Totuşi, există soluţii.
Conform legislaţiei în vigoare, energia produsă pe acoperişul unei locuinţe comune nu poate fi împărţită şi utilizată individual de către locatarii unui bloc. Aceasta poate fi folosită doar în spaţiile comune, pentru iluminat şi funcţionarea ascensorului, iar surplusul de energie, destul de consistent, ar reveni furnizorului de energie.
Plata pentru acest surplus s-ar face abia peste doi ani de la data facturării. Singura soluţie pentru ca această energie să fie utilizată în mod optim ar fi legiferarea sistemului de „Contorizare Netă Virtuală” (Virtual Net Metering – VNM). Acest sistem permite împărţirea energiei produse de sistemul fotovoltaic între toţi locatarii din bloc, în procente egale, asigurând astfel acces echitabil pentru fiecare locatar”, se arata într-un comunicat al APCE.
Va fi bătută-n cuie
De altfel, Programul „Urban Up” ar putea deveni o componentă esențială a unui nou pachet legislativ pe care Ministerul Energiei îl pregătește pentru Parlament. Se estimează că această inițiativă va fi propusă în primăvara anului 2025 și va facilita accesul locatarilor la energia regenerabilă produsă pe acoperișurile blocurilor.
Adoptarea acestui cadru legal va permite ca toți locatarii unei clădiri cu apartamente individuale să beneficieze de energia solară generată local. Aceasta va fi dedusă direct din consumul total al fiecărei locuințe, reducând astfel facturile la electricitate și promovând un model energetic mai sustenabil și eficient.
Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei spunea că proiectul ar urma să fie lansat, cel târziu, în luna martie a anului viitor, „pentru ca în perioada imediat următoare să înceapă evaluarea proiectelor şi implementarea, astfel încât în vară deja acoperişurile să poată să producă energia electrică”.