București. Octombrie 2020, seara târziu. Un tânăr de numai 34 ani se prăbușește în plină stradă undeva la intersecția Alexandru Ioan Cuza cu Gh. Duca și Maltopol. Salvarea îl duce direct la morgă, nu mai putea fi salvat. Familia și prietenii află a doua zi.

Tânărul avea o afecțiune pulmonară. Poate, cu un supliment de oxigen ar mai fi trăit mult și bine. La morgă, decedatul era numit boschetar. Jenant și inuman, după cum scrie infofinanciar.

UrgențeOxigen: O gură de aer

Uneori, cantitatea de oxigen din sângele nostru poate scădea sub nivelul normal. Astmul, cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), gripa și COVID-19 sunt câteva dintre problemele de sănătate care pot determina scăderea nivelului de oxigen. Când nivelurile sunt prea scăzute, este posibil să fie nevoie să luăm oxigen suplimentar, cunoscut sub numele de terapie cu oxigen.

Dispozitivul constă dintr-un compresor, filtru cu sită, rezervor de oxigen, supapă de presiune și o canulă nazală (sau mască de oxigen). La fel ca un cilindru sau un rezervor de oxigen, un concentrator furnizează oxigen unui pacient printr-o mască sau tuburi nazale. Cu toate acestea, spre deosebire de buteliile de oxigen, un concentrator nu necesită reumplere și poate furniza oxigen 24 de ore pe zi.

Un concentrator de oxigen tipic poate furniza între 5 și 10 litri pe minut (LPM) de oxigen pur.

Un concentrator de oxigen funcționează prin filtrarea și concentrarea moleculelor de oxigen din aerul ambiant pentru a oferi pacienților oxigen pur în proporție de 90% până la 95%. Compresorul concentratorului de oxigen aspira aer ambiental si reglează presiunea la care este furnizat.

Patul de sită format dintr-un material cristalin numit zeolit ​​separă azotul de aer.

Îngerii vieții

Alexandru Diaconescu era prieten cu băiatul despre care am scris mai sus. El avea o firmă înființată în 2018. Imediat după tragedie s-a reprofilat pe servicii de închiriere de concentratoare de oxigen. Suntem în 2024 și firma lui este singura companie care asigură astfel de servicii nonstop. Sunt trei oameni.

Doi șoferi-tehnicieni care mai mult se ocupă de recuperarea concentratoarelor de la cine nu mai are nevoie. Și Alexandru care livrează concentratoarele. Nonstop. Un om. Omul care îți aduce viață…

Pentru București și Ilfov timpul de livrare este de 40 de minute. Pentru restul țării este de 24 de ore.

Chestiuni pecuniare

”Cât m-a costat reprofilarea firmei? Circa 80.000 de euro. Dar, practic, am început cu minus 3.500 de lei. Am vândut 2 motociclete și am adunat banii de pe unde am putut ca să iau 4 concentratoare . Abia acum, după 4 ani, am ajuns la 120 de aparate stoc permanent, adică circa 60.000 de lei”,

Închirierea unui astfel de aparat costa 490 de lei. Anul acesta, UrgențeOxigen va ajunge la 1.000 de clienți. Eu le-aș spune pacienți. Care atunci când îl văd pe Alexandru că le trece pragul știu că Dumnezeu s-a milostivit de ei.

În medie, compania are cam 40 de clienti pe lună, majoritatea pacienți oncologici, oameni pentru care o linguriță de oxigen echivaleaza cu încă o zi de viata. Cheltuielile lunare cu firma?

”Mă costă 30.000 de lei numai ca să pot răspunde la telefon”, mărturisește Alexandru.

De profit nu poate fi vorba, dacă se câștigă ceva, imediat se reinvestește.

Alexandru trăiește din activitatea altei companii, Medcab.ro, care vinde consumabile medicale. De fapt, cam ea susține afacerea cu oxigen. Una peste alta, în 2025, se speră  că toate cele trei companii vor fi pe plus. Unde nu ajung cele două mașini ale firmei se lucrează și cu Bolt, Uber sau Fan Curier…

Să acoperi țara

Alexandru știe ce trebuie făcut exact ca serviciul său să devină operabil, rapid, în toată țara. S-ar putea livra mult mai rapid oriunde în țară, dar ca să acopere 42 de județe este nevoie de o investiție de 1,5 milioane de euro. Personal, depozite, mașini incluse. Un lucru este de reținut: cu 100.000 de euro pe lună s-ar aduce 250.000 de euro. O rată mai mult decât bună…

Alexandru nu s-ar lăsa niciodată de acest job. Dar, dacă, prin absurd, ar trebui să ia altă cale, drumul său ar merge spre Horeca. O pensiune cu un restaurant cochet, undeva pe Primăverii.