Urgia albă lovește România

În acest weekend, mai multe județe din România vor fi afectate de o vreme rea. Pe fond, meteorologii au emis mai multe avertizări meteo cu privire la vreme.

Românii se vor confrunta cu ninsori și viscol la finalul acesta de săptămână, condițiile fiind dificile în anumite zone din țară.

Așadar, meteorologii au emis o avertizare de tip cod galben, valabilă în perioada 24 noiembrie (ora 18:00) – 26 noiembrie ( ora 18:00), arată ANM.

În acest interval, vor avea loc precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol.

Precipitațiile își vor face simțite prezența și în partea de sud și sud est. Vor avea loc acumulări semnificative de apă între 25 și 30 l/mp. Acumulările vor ajunge la peste 40…50 l/mp în arii restrânse.

De la ploi, vremea se va schimba în lapoviță și ninsoare. În sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea vor avea loc intensificări ale vântului. Rafalele vor ajunge la 60…75 km/h.

ninsoare, urgie
SURSA FOTO: Dreamstime

A fost emis un cod portocaliu

De asemenea, meteorologii au mai emis o altă avertizare de tip cod portocaliu de vreme rea. Codul portocaliu este valabil pentru data de 26 noiembrie, între orele 02:00 și 16:00.

Meteorologii spun că acest cod este valabil pentru mai mult județe, printre care se află și:

  • Vrancea
  • Galați
  • Buzău
  • Brăila
  • Ialomița
  • Călărași
  • Tulcea
  • Constanța

Aici se vor înregistra ninsori abundente și viscol, iar vântul va atinge intensificări semnificative cu rafale între 75 și 85 km/h.

Vizibilitatea va scădea sub 50 de metri, impunând restricții de circulație și necesitatea unei atenții sporite.

Ciclon polar aproape de România

Un ciclon polar a adus un val de ninsori abundente în zonele montane ale României, punând autoritățile în alertă și determinând intervenții rapide pentru a restabili circulația pe drumurile afectate de zăpadă. La altitudini de peste 1.400 de metri, au fost raportate chiar și viscole, complicând și mai mult situația.

Florinela Georgescu a oferit detalii cu privire la evoluția vremii și la impactul ciclonului polar. Zona de munte este identificată drept cea mai grav afectată, cu precipitații zilnice anticipate în perioada imediat următoare.

Aceasta a atras atenția asupra intensificării vântului, cu potențial de viscol, amplificând dificultățile generate de ninsoare. Rafalele de vânt din zonele montane, în special Carpații Orientali, sunt prognozate să depășească 80-90 km/h, creând condiții periculoase de vizibilitate redusă și de formare a zăpezii în derivațiuni pe drumurile montane.