Criza climatică a exacerbat conflictele existente, contribuind la apariția de conflicte noi, în timp ce pandemia Covid-19 revendică vieți și mijloace de trai. Peste toate, se suprapune instabilitatea politică, de care țara nu a dus niciodată lipsă, scrie The Guardian.
Rezultatul, avertizează agențiile umanitare, este foametea. Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) a avertizat la începutul acestei luni că Somalia se află „în pragul unei catastrofe umanitare”.
Una din patru persoane se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară și peste 800.000 de copii cu vârsta sub cinci ani cu risc de malnutriție acută.
Mohammed Mukhier, directorul regional IFRC pentru Africa, spune: „Somalia este unul dintre cele mai riscante locuri de pe Pământ pentru a trăi. Țara este un catalog de catastrofe. Dezastrele legate de climă, conflictele și Covid-19 s-au unit într-o criză umanitară majoră pentru milioane de oameni”.
„Obișnuiam să ne câștigăm existența prin spălarea hainelor pentru oamenii din oraș, dar când a început al doilea val al coronavirusului, toată lumea și-a închis ușile”, spune o localnică. „Viața a devenit extrem de dificilă. Nu avem nimic de mâncat.”
Seceta a făcut ravagii
Cu o economie fragilă, bazată în mare parte pe agricultură, Somalia este vulnerabilă la secete repetate și inundații sezoniere. Țara a trebuit să lupte și în acest an în fața roiurilor de lăcuste din deșert care consumă aproximativ propria greutate în alimente proaspete în fiecare zi.
În iunie, ONU a declarat că Somalia se confruntă cu cea mai gravă lipsă de finanțare din ultimii șase ani. De asemenea, a avertizat că pandemia Covid va duce probabil la agravarea alimentației în rândul grupurilor vulnerabile, mai ales în gospodăriile sărace din zonele urbane. „Am pierdut aproape 50% din afacere de când a început pandemia”, spune Mohamed Awad din orașul port Bosaso, unde se exportă cele mai multe animale.
„Arabia Saudită, principalul nostru partener de export, a anulat importurile de animale, iar alte țări din Orientul Mijlociu și-au închis granițele din cauza bolii”, spune el.„Mâncăm doar o dată pe zi; apa este de vânzare aici și nu ne putem permite să o plătim ”, spune Fadumo Ali Mohamed, care în trecut a fugit din Mogadiscio din cauza foametei. Femeia își crește acum copiii la limita supraviețuirii.
”În 2017, a trebuit să plecăm pentru că nu era nici ploaie, nici mâncare, nimic altceva. Toată lumea fugea din Mogadiscio și am făcut-o și eu pentru a-mi salva copiii ”, spune ea. Acum este una dintre persoanele strămutate intern (PDI) din capitală, care trăiesc în așezări informale înguste, cu acces limitat la alimente, apă și asistență medicală.