Numărul persoanelor care se confruntă cu foametea a crescut la 193 de milioane anul trecut, pe măsură ce conflictele, schimbările climatice și crizele economice au devastat mijloacele de trai ale oamenilor, a anunțat miercuri Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a ONU.
Lipsă de alimente care amenință să alunece în foamete
În timp ce experții au avertizat că războiul Rusiei din Ucraina ar putea provoca foamete, organizația a precizat într-un raport anual că aproape 40 de milioane de persoane în plus au fost împinse în „insecuritate alimentară acută” în 2021, transmite France 24.
Dintre cele 53 de țări care se confruntă cu această problemă, cele mai afectate sunt Republica Democrată Congo, Etiopia, Yemen și Afganistan, unde milioane de oameni se confruntă cu foametea după ce țara a intrat în criză financiară în urma preluării puterii de către talibani în 2021.
Organizația Națiunilor Unite definește „insecuritatea alimentară acută” ca fiind situația în care incapacitatea unei persoane de a consuma alimente adecvate îi pune în pericol imediat viața sau mijloacele de trai.
„Este vorba de o lipsă de alimente care amenință să alunece în foamete și să provoace o mortalitate generalizată”, a precizat FAO.
Numărul a crescut constant de la primul raport publicat de FAO, Programul Alimentar Mondial și Uniunea Europeană în 2016.
Războiul din Ucraina prezintă riscuri devastatoare
Creșterea din 2021 a fost „determinată de o triplă combinație toxică de conflicte, fenomene meteorologice extreme și șocuri economice”, cu persoane afectate în 53 de țări, a precizat FAO.
Deși raportul nu ia în calcul conflictul din Ucraina, FAO a precizat că războiul „riscă să aibă cele mai devastatoare efecte asupra țărilor aflate în criză alimentară și asupra celor aflate în pragul foametei”.
Rusia și Ucraina sunt mari exportatori de produse agricole esențiale, de la grâu și ulei de floarea-soarelui până la îngrășăminte, iar FAO a declarat anterior că acest conflict a dus la creșterea prețurilor mondiale ale alimentelor la un nivel record în luna martie.
„Războiul a evidențiat deja natura interconectată și fragilitatea sistemelor alimentare globale”, a declarat FAO.
„Nu mai este timp de pierdut”
„Astăzi, dacă nu se fac mai multe lucruri pentru a sprijini comunitățile rurale, amploarea devastării în ceea ce privește foametea și pierderea mijloacelor de trai va fi îngrozitoare”, se arată în raport.
„Este nevoie de o acțiune umanitară urgentă și la scară largă pentru a preveni acest lucru”, a mai spus raportul.
În 2021, conflictele și insecuritatea au fost principalul factor care a dus la apariția foametei acute în 24 de țări, afectând 139 de milioane de persoane. Șocurile economice, înrăutățite de impactul pandemiei de COVID-19, au afectat 30,2 milioane de persoane din 21 de țări. Fenomenele meteorologice extreme au fost principalul motor al insecurității alimentare acute pentru 23,5 milioane de persoane din opt țări africane.
FAO a declarat că are nevoie de 1,5 miliarde de dolari pentru a stabiliza și a crește producția locală de alimente în regiunile de risc, unde începe sezonul de însămânțare.
„Nu mai este timp de pierdut”, a declarat FAO, care se reunește miercuri pe această temă.