2021 rămâne un al pandemiei, dar și al extremelor meteorologice. Vara aceasta, cu inundații devastatoare, temperaturi record și incendii, a fost una mai specială, remarcă experții.
Fenomenele extreme meteo au lovit puternic mai ales locuri care, în trecut, păreau cruțate de mânia încălzirii globale, scrie agenției AP.
Efecte grave ale încălzirii globale
Țări bogate precum Statele Unite, Canada, Germania și Belgia se alătură națiunilor mai sărace și mai vulnerabile pe o listă în creștere de evenimente meteorologice extreme, despre care oamenii de știință spun că au o legătură cu schimbările climatice provocate de om.
„Nu e doar o problemă de țară săracă, ci acum este foarte evident o problemă de țară bogată”, a spus Debby Guha-Sapir, fondatorul bazei de date internaționale privind dezastrele de la Centrul de la Universitatea Catolică din Belgia.
Inundații devastatoare au lovit China, dar sute de oameni s-au înecat și în zone din Germania și Belgia. Canada și Pacificul de Nord-Vest au trecut prin ceea ce omul de știință Zeke Hausfather a numit căldură „înspăimântătoare”, însoțite de incendii neobișnuite.
Europa, lovită de schimbările climatice
Acum sudul Europei trece printr-un val căldură ucigătoare și incendii fără precedent. Iar sezonul de vârf al uraganelor din Atlantic și al incendiilor din SUA abia începe.
„Deși e prea devreme pentru a spune că vara lui 2021 va bate din nou recordurile privind dezastrele climatice, vedem că schimbările climatice împing evenimentele extreme în noi teritorii, unde nu au mai fost văzute până acum”, a spus Hausfather.
„Numărul dezastrelor meteo și climatice de până în acest an este cu puțin mai mare decât media ultimilor ani, a declarat și cercetătorul în caz de dezastre Guha-Sapir.
Oamenii de știință spun că nu mai e nicio îndoială că schimbările climatice cauzate de arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale determină evenimente extreme.
Experții au identificat 25 de națiuni, numite „surprize climatice”, care vor trebui să facă față tot mai mult inundațiilot decât pînă acum. Este vorba de SUA, Germania, Belgia și China, care au fost afectate de inundații în această vară. În afară de inundații și incendii, valurile de căldură reprezintă și ele un risc major pentru care trebui să ne pregătim în viitor.