Seceta face ravagii în România! Nivelul Dunării a scăzut considerabil. Oamenii sunt revoltați
România este grav afectată de seceta din acest an, lucru ce poate fi văzut extrem de clar la Dunăre. Nivelul fluviului a scăzut atât de mult la Vărăști, încât oamenii se pot plimba liniștiți la aproape 10 metri de țărm deoarece nivelul apei de abia ajunge la glezne.
Tot aici, prin locul unde trece Dunărea a apărut o porțiune de nisip, ceea ce face imposibilă circulația vapoarelor. Potrivit oamenilor locului, ambarcațiunile sunt nevoite să facă slalom printre dunele de nisip, având în vedere că și în cel mai adânc punct al albiei fluviului, apa nu trece de un metru.
Momentan, apa în această zonă a scăzut cu 38 de centimetri, însă dacă ajunge să scadă la -50 de centimetri, atunci ne vom confrunta cu probleme foarte mari.
„E prima dată când o văd la nivelul ăsta. Așa scăzută nu am văzut-o chiar niciodată”, spune un bărbat pentru Digi 24.
Marin Tălău, directorul administrației bazine Jiu, spune că valoarea este una mică, dar există motive de îngrijorare deoarece nu există niciun semn că aceasta va crește.
„Este o valoare destul de mică, dar îngrijorător este faptul că nu avem semne că ar putea să mai crească. Tendința este oricum de scădere”, spune Marin Tălău.
Restricții de circulație din cauza secetei
Lucrurile nu arată mai bine nici în dreptul localității Bechet, Dolj, acolo unde nivelul fluviului este tot scăzut. Din această cauză, au fost impuse mai multe restricții de tonaj pe Dunăre, navele fiind obligate să scadă cantitatea încărcată zilnic, în funcție de nivelul apei.
„Navele trebuie încărcate la capacitate și nu își permite nimeni să încarce o navă numai la jumătate din capacitate și să o exporte până la Constanța”, spune Titi Ionele, proprietar de bărci.
„Nu știu ce-o să facem. N-avem apă nici de făcut mâncare”
Din cauza secetei, oamenii sunt extrem de afectați. De exemplu, un lac de acumulare cu apă potabilă din județul Iași a secat în proporție de 60%, acesta fiind responsabil pentru asigurarea apei pentru 7 comune din județ.
Localnicii, care spun că nu a plouat deloc în luna mai, se plâng de faptul că nu au apă nici pentru a face mâncare, dar nici pentru a bea.
„Niciodată nu a fost așa secetă ca acum ca să scadă apa. Niciodată nu a fost. Nu știu ce-o să facem. N-avem apă nici de făcut mâncare, nici de băut, nici de nimic”, spune supărată o femeie.
„Foarte prost, nu mai este apă. La animale, în primul rând. Nu a fost așa secetă. Pământu-i uscat, uscat, cred că la un metru. Trebuie ploaie, trebuie apă serioasă”, spune un alt localnic.
„Sunt mulți consumatori, sunt 7, 8 comune. Niciodată n-am avut așa ceva. Avem fântânile, am tot anunțat lumea să nu mai ude, să facă economie. Dar dacă nu plouă, alte șanse nu avem să-și revină la normal”, a declarat Ioan Prăjanu, viceprimarul comunei Șipote.
Lipsa de apă la robinet a dus la protest
Locuitorii unei comune din Maramureș, care se confruntă cu o lipsă de apă la robinet, s-au săturat de această problemă și au ieșit în stradă pentru a cere autorităților să asigure apa.
„Săptamana viitoare sau cel mult peste două săptămâni vor veni specialiștii ca să luăm efectiv măsurătorile ca atare. Vom demara lucrările, așa încât să mai facem o aducțiune de apă, să mai captăm un izvor, ca fieecare cetățean să aibă un minim de confort pentru traiul decent”, promite Lucia Butcure, primarul localității Cupșeni.