Un ciclon format în Marea Mediterană aduce vreme severă în România, afectând în special regiunile sud-estice ale țării. Meteorologii au emis o avertizare de Cod galben, valabilă până duminică dimineață, pentru ninsori, viscol și formarea poleiului. În aceste condiții, șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență, iar autoritățile sunt în alertă pentru a gestiona posibilele efecte negative ale fenomenelor meteo extreme.

Un front atmosferic dinspre Mediterană, lovește sud-estul țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben ce vizează zonele Dobrogea, sud-estul Munteniei și estul Moldovei.

iarnă, vreme rea, vreme rece, ger, frig, ninsoare, ninge, zăpadă
SURSA FOTO: Dreamstime

Ciclonul aduce precipitații mixte, ninsori viscolite și polei, creând dificultăți majore în aceste regiuni. Alerta este valabilă până duminică dimineață, fiind așteptate intensificări ale vântului și acumulări de apă.

„Ne așteptăm ca vremea să se înrăutățească în această seară, la noapte, în partea de sud-est a țării, unde precipitațiile vor fi mai însemnate cantitativ. Dacă astăzi contăm pe ploi în aceste zone, la noapte, într-adevăr, în Dobrogea și în estul Munteniei, mai exact în județele Tulcea, Constanța și estul județelor Călărași și Ialomița, ne așteptăm să predomine ninsoarea și vântul se va menține destul de intens”, a explicat meteorologul Mihai Huștiu.

Regiuni afectate și fenomenul de viscol

În județele Galați, Vrancea, Brăila, Buzău și sud-estul Ialomiței, vântul va atinge viteze de 50-60 km/h. Aceste intensificări vor fi asociate cu ninsori temporare, ceea ce va genera viscol pe termen scurt.

Stratul de zăpadă nu va fi consistent, însă condițiile meteo vor favoriza formarea ghețușului și a poleiului pe șosele.

„Viteze de 50-60km/h vânt avem și la această oră, de aceea, codul galben vizează chiar mai multe județe, respectiv Galați, Vrancea, Brăila, Buzău și sigur că da Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea. Viteze de vânt de 50-60km/h, iar la noapte, așa cum am menționat, asociație și cu ninsoare.

Vorbim pentru scurtă durată de fenomenul de viscol, încât ne atrage atenția acest fenomen pentru că nu se va depune un strat consistent de zăpadă, dar se vor forma cel mai probabil ghețuș sau polei pe pe șosele. Mâine precipitațiile încetează, o vreme mai bună, mâine chiar se arată soarele în anumite zone ale țării, temperaturile sunt plăcute, cam între zero și 8°, în general.”, mai spune meteorologul.

Noaptea de duminică spre luni se anunță mai rece, cu temperaturi negative ce pot coborî sub -10°C în estul Transilvaniei.

Precipitații pe întreg teritoriul țării

De luni, un nou val de precipitații va începe din vest-sud-vestul țării, extinzându-se treptat în toată țara până în noaptea de luni spre marți, 23-24 decembrie.

În sud și est, inclusiv în București, vor predomina ploile, în timp ce în vest, nord și centru se vor semnala ninsori, mai abundente la munte, unde se va depune un strat consistent de zăpadă. Fenomenele vor include și lapoviță, precum și ninsoare în nord și centru.

În București, vremea se menține predominant închisă, cu ploi ușoare și vânt ce va sufla cu intensități de până la 45 km/h. Temperaturile vor fi moderate: 5-6°C pe timpul zilei și 2-3°C noaptea.

Zonele montane și fenomenul de polei

La munte, precipitațiile vor fi exclusiv sub formă de ninsoare, iar stratul de zăpadă va crește semnificativ până în Ajunul Crăciunului. În regiunile joase, în special în sud, cantitățile de apă vor fi mai însemnate, cu riscul formării poleiului pe drumuri.

Meteorologii avertizează că până duminică dimineața vor persista precipitațiile moderate în întreaga țară, cu intensificări ale vântului în zonele estice și sud-estice.

În Transilvania și Moldova se vor înregistra precipitații mixte, iar în Dobrogea și Muntenia se așteaptă lapoviță și ninsoare.

Autoritățile sunt în alertă, iar șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență în regiunile afectate. Formarea poleiului și a ghețușului poate crea dificultăți pe drumurile naționale și județene.