Cele şapte reactoare, din cele 17 deţinute de Germania, au fost construite înainte de 1980. Ele au fost oprite pentru o perioadă de trei luni, în vederea unei revizii, după dezastrul de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima.
Ministrul federal al Mediului, Norbert Roettgen, şi omologii săi din cele 16 landuri germane au convenit oprirea permanentă a reactoarelor vechi la reuniunea de la Wernigerode.
Cele şapte reactoare reprezintă aproximativ 40% din capacitatea nucleară a ţării care, la rândul său, reprezintă mai puţin de un sfert din puterea energetică a Germaniei.
Germania, cea mai mare economie europeană, se alătură astfel statelor puternic industrializate în hotărârea de a renunţa la energia nucleară şi de a o înlocui gradual cu surse de energie regenerabilă.
Energia nucleară este extrem de nepopulară în Germania după dezastrul din 1986 de la Cernobîl.
Guvernul ţării vecine, Elveţia, a anunţat în această săptămână că intenţionează să închidă reactoarele nucleare în mod gradual pe măsură ce acestea ating durata medie de viaţă de 50 de ani, ceea ce ar însemna închiderea ultimului reactor în anul 2034.