Poate credeti sau nu, profesia de detectiv particular este una dintre cele mai raspandite in Occident, ca sa nu mai vorbim de Statele Unite ale Americii. In acest context, trebuie evidentiat ca in Europa de Vest si in SUA exista doua categorii de detectivi: cei angajati la institutii de stat (cunoscuti si sub numele de politisti-detectivi) si cei particulari - numiti si politistii omului particular. In Romania, meseria de detectiv particular a debutat inca din ianuarie 1990, dar nici pana in ziu
Poate credeti sau nu, profesia de detectiv particular este una dintre cele mai raspandite in Occident, ca sa nu mai vorbim de Statele Unite ale Americii.
In acest context, trebuie evidentiat ca in Europa de Vest si in SUA exista doua categorii de detectivi: cei angajati la institutii de stat (cunoscuti si sub numele de politisti-detectivi) si cei particulari – numiti si politistii omului particular.
In Romania, meseria de detectiv particular a debutat inca din ianuarie 1990, dar nici pana in ziua de azi nu este reglementata legislativ. Chiar actualul presedinte al Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, a incercat, pe vremea cand conducea (in legislatura trecuta) Comisia de Aparare a Senatului, sa initieze un proiect de lege vizavi de statutul detectivilor particulari (ce inseamna, ce calificari sunt cerute si potrivite acestei meserii, alinierea la legislatia Uniunii Europene etc.), dar problema a ramas in… stand-by. La acest punct este necesara lamurirea activitatii de detectiv particular, dar se pune si intrebarea de ce anumite cazuri le pot rezolva doar detectivii particulari? Un prim raspuns ar fi legat de intimitatea unor investigatii; nu cred ca este cazul sa adancim o problema veche, care dateaza de cand este omenirea: infidelitatea conjugala. Atunci cand este vorba de adulter sau de alte probleme ce tin de intimitatea familiala, oamenii prefera sa apeleze la persoane specializate in astfel de situatii: investigatiile trebuie facute cu tact, cu multe precautii si, mai ales, fara atingerea drepturilor la viata personala a celor urmariti sau a tertilor.
O alta activitate pe care o pot presta detectivii particulari este gasirea unei persoane disparute pe care angajatorul o cauta. Oricum, in Romania, cele doua activitati mentionate au reprezentat si „calul de bataie” al firmelor de detectivi particulari. Si ca sa incheiem si cu alte posibile job-uri al detectivilor particulari, trebuie mentionati si acei agenti angajati de firmele straine care activeaza in Romania si care sunt etichetati ca apartinand servicului Security.
Faptul ca in Romania activitatea de detectiv particular nu mai merge asa bine se datoreaza exlusiv motivelor pecuniare. Sunt misiuni care implica folosirea simultana a mai multor agenti, cheltuieli zilnice de deplasare, cazare sau masa care pot urca la sume de cateva milioane pe zi. Iar firma care duce la bun sfarsit actiunea trebuie sa aiba si aceasta un profit, pe langa cheltuielile legate de sediu, aparatura, taxe etc.
La ora actuala, mai apeleaza la serviciile firmelor de detectivi doar oamenii cu putere financiara: parlamentari, oameni de afaceri, bancheri. Pentru clasa mijlocie, acest gen de servicii este aproape imposibil de achitat. De altfel, si preturile serviciilor de detectivi sunt foarte greu de estimat, tarifele tinand cont, in proportie de 90%, de logistica actiunii.
Cateva firme de detectivi particulari din tara
Firma Oras Telefon
Agentia de Detectivi Particulari C&S&A Bucuresti tel: 240 4386
Societatea Detectivilor Particulari din Romania Bucuresti tel./fax: 3223820
Supraveg MK Bucuresti tel.: 332 2907
Urban & Asociatii Bucuresti tel.: 659 3364
AF Cosa Nostra Targu Mures tel.: 095 358698
Private Investigation Agency Arad tel.: 092 358171
Asociatia Detectivilor Particulari din Romania Bucuresti tel.: 410 8645
Romagent 1 Bucuresti tel.: 327 7410
Ulpia Traiana Security Alba Iulia tel.: 092 257051
SCI Sphinx Consult & Invest Bucuresti tel.: 092 363121
Preturi orientative pentru diverse actiuni ale detectivilor particulari (mii lei/zi)
Comenzi simple in cazuri de infidelitate 300 – 1.000
Comenzi complexe in cazuri de infidelitate 500 – 3.000
Gasire persoana disparuta 200 – 500
Urmarirea unei persoane 200 – 300
Nota: Preturile pot fi mai mari in cazurile in care cheltuielile zilnice sunt extrem de mari sau cand se renunta la finalitatea actiunii; in cazul gasirii copiilor disparuti, unele firme practica un discont de 10-20%.