Viitoarele pandemii ar putea fi mai letale decât COVID-19, astfel încât lecţiile învăţate în urma pandemiei de coronavirus nu trebuie irosite, a declarat unul dintre creatorii vaccinului de la Oxford-AstraZeneca, relatează Reuters.

„Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa şi mijloacele de existenţă”, a spus cercetătoarea britanică Sarah Gilbert în cadrul „Richard Dimbleby Lecture”, relatează BBC.

„Adevărul este că următoarea (pandemie) ar putea fi mai gravă. Ar putea fi mai contagioasă, sau mai letală, sau ambele”, a mai spus ea.

„Nu putem permite ca după o situaţie prin care am trecut prin atâtea să aflăm că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanţare pentru a ne pregăti pentru pandemie”, a declarat Sarah Gilbert.

Omenirea trebuie să fie pregătită

Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea din Oxford, a spus că omenirea ar trebui să se asigure că este mai bine pregătită pentru următorul virus.

„Progresele pe care le-am făcut şi cunoştinţele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a mai spus cercetătoarea britanică.

Eforturile de a pune capăt pandemiei de COVID-19 au fost inegale și fragmentate, marcate de accesul limitat la vaccinuri în țările cu venituri mici, în timp ce cei „sănătoși și bogați” din anumite țări primesc stimulente, spun experții în sănătate.

Un grup de experți în sănătate înființat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a revizui gestionarea pandemiei SARS-CoV-2 a cerut finanțare permanentă și o capacitate mai mare de a investiga pandemiile printr-un nou tratat. O propunere a fost pentru o nouă finanțare de cel puțin 10 miliarde de dolari pe an pentru pregătirea pentru viitoarele pandemii.

Cercetătorii, precauți privind varianta Omicron

De asemenea, cercetătoarea britanică a vorbit și despre noua variantă a coronavirusului, Omicron. Gilbert a spus că proteina spike a variantei Omicron conține mutații despre care se știe că măresc transmisibilitatea virusului.

„Există modificări suplimentare care pot însemna că anticorpii induși de vaccinuri sau de infecția cu alte variante pot fi mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu Omicron”, a spus Gilbert.

„Până când nu vom ști mai multe, ar trebui să fim precauți și să luăm măsuri pentru a încetini răspândirea acestei noi variante”, a punctat aceasta.