Toate eforturile se concentrează de acum pe bazinul cu combustibil uzat al reactorului nr. 4 al centralei de la Fukushima, afectat deja de două incendii şi de unde apa s-a evaporat în totalitate, precum şi pe cei 35 de milioane de locuitori ai capitalei nipone.

Declanşarea procesului de fuziune a combustibilului nuclear ar putea antrena emisii de radiaţii de aceeaşi amploare ca şi cele înregistrate în catastrofa de la Cernobâl, potrivit experţilor.

Bazinul reactorului nu mai conţine apă, ceea ce are ca efect un nivel ‘extrem de ridicat’ de radiaţii, a declarat miercuri seara preşedintele Autorităţii americane de reglementare nucleară (NRC), Gregory Jaczko.

O primă încercare de a arunca apă în bazin dintr-un elicopter a eşuat din cauza nivelului prea ridicat de radioactivitate deasupra zonei. Joi, angajaţi ai operatorului Tokyo Electric Power (Tepco), ajutaţi de pompieri şi poliţişti, urmează să încerce să ajungă la rezervor cu un camion cisternă dotat cu un tun de apă.

În Franţa, Institutul de protecţie împotriva radioactivităţii şi de siguranţă nucleară (IRSN) a apreciat că următoarele 48 de ore vor fi cruciale. Tepco va încerca de asemenea să restabilească curentul electric ce alimentează sistemele de răcire ale centralei, care au fost toate afectate de seismul şi tsunamiul produse vinerea trecută.

‘Dacă reuşim să reparăm, vom putea utiliza pompe electrice pentru a vărsa apă în reactoare şi în bazinele în care se află combustibil uzat’, a explicat un purtător de cuvânt al operatorului.

Ca urmare a gravităţii situaţiei, împăratul Japoniei Akihito s-a adresat miercuri naţiunii pentru prima dată într-o situaţie de criză de la acensiunea sa la tron, în 1989.

Akihito s-a declarat ‘profund preocupat de situaţia de la centrala nucleară’ şi şi-a manifestat sprijinul pentru echipele de salvare şi familiile victimelor celui mai puternic seism din istoria Japoniei şi ale tsunamiului care a urmat.

În faţa ameninţării unui accident nuclear major, cele mai multe ambasade le-au recomandat cetăţenilor lor să se îndepărteze de zonă şi să se replieze spre sud, în regiunea Osaka, sau să părăsească Japonia. Ambasada SUA a stabilit zona de risc la 80 km în jurul centralei.

Marea Britanie, Germania, Elveţia, Franţa Italia şi Australia au recomandat de asemenea cetăţenilor să părăsească nordul şi regiunea Tokyo.

Echipa de securitate civilă franceză trimisă în Japonia pentru a ajuta la operaţiunile de salvare în regiunea din nord-est devastată de seism şi tsunami a primit ordin să se replieze la 350 de kilometri spre nord.

Franţa, ca şi Belgia şi Rusia vor trimite avioane suplimentare pentru a evacua familiile care doresc să părăsească ţara. În timp ce din afara Japoniei începe să se propage o stare de panică, populaţia japoneză rămâne uimitor de calmă şi disciplinată în aşteptarea instrucţiunilor de la guvernul nipon.

Direcţia vântului ar urma să îndrepte joi spre Oceanul Pacific emisiile radioactive de la centrală. În China, mesaje alarmante au fost trimise pe internet şi prin SMS, dar autorităţile au asigurat că nici un nivel anormal de radioactivitate nu a fost detectat în ţară.

Teama este resimţită până în Europa occidentală, la aproximativ 10.000 km; în Germania şi Franţa s-a înregistrat o creştere a cumpărării de pastile cu iod . În SUA au fost deja epuizate stocurile de astfel de remedii.

Bilanţul oficial al seismului urmat de tsunami era miercuri seara de 4.314 de morţi, 8.606 dispăruţi şi 2.282 răniţi. Numai în oraşul Ishinomaki numărul dispăruţilor este estimat la 10.000, potrivit unui responsabil local.

Frigul şi ninsorile îngreunează sarcina celor 80.000 de soldaţi şi poliţişti japonezi, susţinuţi de numeroase echipe de intervenţie străine. Milioane de japonezi sunt privaţi de apă, electricitate, căldură şi alimente în cantităţi suficiente. Guvernul japonez a apreciat că această catastrofă va avea un impact ‘considerabil’ asupra economiei ţării.
SURSA: Agerpres