Următorii 25 de ani

«Doi români din trei vor capitalism!» Acesta a fost titlul mare de pe prima pagină a primului număr din revista Capital.

Printr-o ciudată conjunctură geopolitică, societatea românească este astăzi, după 25 de ani de la lansarea Capital, din nou pusă să-și clarifice pe ce drum dorește să apuce. De data aceasta, nu mai este vorba despre răscrucea între comunism și capitalism. Azi nici măcar Rusia nu mai vrea comunism. Nu după ce Putin și ai lui s-au dedulcit la avantajele capitalismului, chiar așa, prin interpuși. Averi uriașe au strâns toți decidenții politici ai fostelor state comuniste, aproape fără excepție. Niciunul nu s-ar mai întoarce la forma comună de proprietate asupra bunurilor. Dimpotrivă, aceștia interzic publicului accesul în păduri, livezi, insule sau lacuri care iau, ușor, ușor, drumul proprietății private. Scandalul „Belina“ este cel mai cunoscut, dar nu este nici pe departe singular. Puternicii zilei fug de comunism ca dracul de tămâie, spre disperarea pensionarilor nostalgici care, în ciuda rațiunii, le dau votul odată cu ultima suflare. Cei dintâi vor capitalism, dar nu așa, în combinație cu egalitatea cetățenilor în fața legii. Ei nu știu să stea la coadă, ei sunt obișnuiți doar să dicteze sentințe din cabinetele pe care le au în Casa Poporului.

(Ce ironie, cei care și-au trecut averea poporului pe persoană fizică s-au instalat și cu birourile în templul construit cu sute de jertfe omenești pentru Ceaușescu!). Alegerea de astăzi este tot înte Vest și Est, ca acum 25 de ani, doar că diferența se numește acum „Statul de Drept“ vs „Statul Capturat“. Ar fi bine dacă am putea deschide și acum prima pagină a Capital cu un titlu de genul: „Doi români din trei vor stat de drept“. Din păcate, în epoca „Fake news“ va fi extrem de greu să susținem această afirmație, chiar dacă am avea un sondaj care să o ateste. Sigur ar apărea un alt sondaj paralel, care să susțină contrariul. Așa este în capitalism, există concurență, iar asta este foarte bine. Probabil, misiunea noastră, a ziariștilor de astăzi este să ducem mai departe mandatul preluat de la colegii noștri de acum 25 de ani. Să continuăm să explicăm publicului de ce e bine să avem mai multă inițiativă privată și mai puține firme de stat, mai multă piață liberă și mai puține monopoluri, mai multe libertăți pentru antreprenori și mai puține privilegii pentru funcționarii de stat. Sunt destule de făcut în următorii 25 de ani.

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial