Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat, marți, la ONU că învingătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite nu va avea „altă opțiune decât să cedeze” în faţa cererilor venite din partea Iranului, care reclamă ridicarea sancțiunilor americane.
„Nu suntem o monedă de schimb în negocierea legată de alegerile americane și de politica internă a Statelor Unite”, a spus el în discursul său pre-înregistrat și transmis Adunării Generale anuale a Națiunilor Unite.
Intransigența lui Trump
„Orice guvern american care va rezulta din următoarele alegeri nu va avea de ales decât să cedeze în faţa rezistenței națiunii iraniene”, a adăugat el.
În 2018, președintele republican Donald Trump a retras zgomotos Statele Unite din acordul internațional semnat cu trei ani mai devreme pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu arme nucleare.
De atunci, el a restabilit, chiar a înăsprit, sancțiunile americane împotriva Iranului și chiar și acum susține, singur și împotriva tuturor celorlalte mari puteri, că măsurile punitive ale ONU vor reveni și ele.
Candidat pentru realegerea sa pe 3 noiembrie, Donald Trump consideră că Iranul va ceda după posibila sa victorie la „presiunea maximă” exercitată de Washington și va negocia un „nou acord” în condițiile americane.
”Viaţa este dură sub povara sancţiunilor”
Adversarul său democrat Joe Biden, care era vicepreședintele lui Barack Obama la momentul semnării acordului din 2015, continuă să apere acest text. Dar chestiunea ţine doar de un fir de aţă de când Teheranul a început să îşi încalce promisiunile făcute, ca răspuns la sancțiunile Statelor Unite.
„Statele Unite nu ne pot impune nici negocieri, nici război”, a spus, marţi, preşedintele Hassan Rohani. „Viaţa este dură sub povara sancţiunilor. Dar viaţa fără independenţă ar fi şi mai grea”, a adăugat el, conform LA LIBRE BELGIQUE.
Liderul iranian a estimat că poziţia Consiliului de Securitate al ONU, care a respins aproape în unanimitate solicitarea americană de restabilire a sancţiunilor internaţionale, reprezintă o „victoire”.
„Epoca dominaţiei şi a hegemoniei a luat sfârşit”, „acum, lumea trebuie să spună ‘nu’ intimidărilor şi aroganţei”, a insistat Rohani.
Neînțelegeri între SUA și Uniunea Europeană
În discursul său, președintele Trump a făcut doar o scurtă aluzie la Iran, felicitându-se pentru faptul că și-a retras țara din acordul nuclear și că „a impus sancțiuni zdrobitoare pentru principala țară din lume care sprijină terorismul”.
Președintele francez Emmanuel Macron a răspuns, asigurând că Franța și aliații săi europeni, Germania și Regatul Unit, nu vor „compromite” refuzul lor de a sprijini restabilirea sancțiunilor ONU.
Denunţând „încălcările” acordului din 2015 „comise de Iran”, Macron a spus că manevra unilaterală și contestată a Washingtonului amenință „unitatea Consiliului de Securitate” şi „riscă să agraveze şi mai mult tensiunile din regiune”.
Emmanuel Macron a mai punctat că „în acest stadiu, strategia de la presiune maximă nu a permis să se pună capăt activităţilor destabilizatoare ale Iranului, nici să ne asigure că el nu se va putea dota cu arme nucleare”.