Liderii Alianței Nord Atlantice au decis ca următorul summit NATO să aibă loc vara viitoare în Lituania. Este pentru prima dată când organizarea evenimentului cade în sarcina Lituaniei, o țară care are frontieră cu Rusia.
Liderii NATO se vor întâlni într-o țară vecină cu Rusia
Președintele american Joe Biden și omologii săi din NATO vor organiza următorul summit în Lituania în iulie anul viitor, a declarat miercuri cel mai înalt oficial civil al alianței militare, în contextul în care războiul Rusiei în Ucraina alimentează tensiunile de securitate în Europa și în regiunea nord-atlantică.
„Ne confruntăm cu cel mai complex și imprevizibil mediu de securitate de la Războiul Rece încoace”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunțând că șefii de stat și de guvern din cele 30 de țări membre se vor reuni în capitala lituaniană Vilnius, în perioada 11-12 iulie 2023.
Se are în plan consolidarea apărării țărilor membre NATO din apropierea Rusiei și Ucrainei
Stoltenberg a precizat că liderii vor discuta despre modalitățile de consolidare a apărării țărilor membre NATO din apropierea Rusiei și a Ucrainei și vor continua să sprijine țara devastată de război.
De asemenea, ei vor revizui cheltuielile pentru apărare, care au crescut constant după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, dar apoi au crescut brusc după ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în februarie.
Finlanda și Suedia ar putea participa la summit
„Este de așteptat ca Finlanda și Suedia să participe la summit în calitate de membri cu drepturi depline ai Alianței pentru prima dată la Vilnius”, a precizat NATO.
Finlanda și Suedia și-au anunțat ambele intenția de a adera la NATO în luna mai, după invazia Rusiei în Ucraina, într-o schimbare radicală de strategie după decenii de nealiniere militară.
NATO și-a oficializat invitația către cele două țări la 29 iulie, după ce Turcia a renunțat la opoziția sa, eliminând un obstacol major în calea aderării Finlandei și Suediei la alianță.
De obicei, procesul de ratificare durează aproximativ un an, deoarece parlamentele tuturor celor 30 de țări NATO trebuie să aprobe noii membri.