Urme de coronavirus pe produsele din carne de import. Explicația autorităților chineze

coronavirus

Conform informațiilor transmise de ziarul Global Times, autorităţile chineze au anunţat că au găsit din nou urme de COVID-19 pe ambalajele produselor din carne de import.

O analiză a ambalajelor de carne de vită congelată din Argentina, realizată în oraşul Xiamen, a avut rezultate pozitive la testele de acid nucleic, notează ziarul, conform agerpres.ro

Explicația oferită de autorități

Autorităţile locale au precizat că produsele din carne nu ieşiseră încă pe piaţă şi că transportatorii şi alte contacte apropiate au fost plasaţi în carantină.

S-a anunţat, de asemenea, că au fost găsite urme de virus la produse din peşte precum butterfish din India şi somon din Rusia.

În ultimele săptămâni, China a detectat urme de coronavirus pe ambalajele mai multor produse refrigerate – inclusiv carne din Brazilia şi creveţi din Ecuador – fapt ce a determinat Beijingul să adopte norme de import mai drastice.

Contagierea pe această cale a doi descărcători din portul Qingdao a declanşat un focar restrâns în acest oraş la începutul lunii octombrie.

În luna noiembrie, importurile de produse congelate de peşte indian şi indonezian, carne din Brazilia şi alte produse provenite din Germania, Rusia şi Olanda au fost depistate cu urme de coronavirus la inspecţiile realizate în China.

Potrivit Comisiei Naţionale de Sănătate, China continentală are în prezent 324 de cazuri active (dintre care trei în stare gravă) şi 456 de cazuri asimptomatice, care sunt monitorizate.

Cea mai bună soluție pentru a combate pandemia

Comisia Europeană a recomandat miercuri statelor membre ale Uniunii Europene să folosească teste rapide pentru depistarea cazurilor de COVID-19 atunci când nu pot fi realizate teste Real Time PCR şi să-şi recunoască reciproc rezultatele testelor.

Mai exact, cele 27 de state membre ”sunt încurajate să efectueze teste antigen rapide, în plus faţă de testele RT-PCR, pentru a îngrădi răspândirea virusului, pentru a detecta infectările şi a limita măsurile de izolare şi carantină”, afirmă într-un comunicat executivul comunitar.

În ceea ce privește testele Real Time PCR, acestea continuă să fie ”standardul de bază al probelor pentru diagnosticarea COVID-19”, mai notează Comisia, admiţând însă utilitatea testelor antigen rapide pentru atingerea obiectivelor menţionate sau atunci când laboratoarele sunt saturate.