Urme de explozibili au fost găsite la conductele Nord Stream

nord stream

SURSA FOTO: Dreamstime

Urme de explozibil au fost descoperite de anchetatori la gazoductele Nord Stream, avariate în luna septembrie de mai multe explozii, confirmând astfel varianta unui sabotaj. Luna trecută Rusia a acuzat Marea Britanie de aceste explozii, dar Londra a negat orice implicare, considerându-le drept afirmații care au ca scop „deturnarea atenției de la gestionarea dezastruoasă a invaziei ilegale a Ucrainei”.

Anchetatorii au descoperit urme de explozibili în locul unde au fost avariate gazoductele Nord Stream, confirmând că a avut loc un sabotaj, a anunţat un procuror suedez vineri.

Urme de explozibil, descoperite la gazoducte

Autorităţile suedeze şi daneze investighează după descoperirea a patru găuri în conductele Nord Stream 1 şi 2 care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică şi au devenit un punct de tensiuni extreme în criza din Ucraina.

Danemarca a declarat luna trecută că o anchetă preliminară a arătat că scurgerile de gaz au fost cauzate de explozii puternice.

„Analiza care a fost efectuată acum arată urme de explozibili pe mai multe dintre obiectele care au fost recuperate”, a declarat Autoritatea de urmărire penală suedeză într-un comunicat citat de Reuters.

„Ancheta este extrem de complexă şi cuprinzătoare. Ancheta în curs va stabili dacă vreun suspect poate fi identificat”, a adăugat aceasta.

Procuratura a refuzat să ofere comentarii suplimentare.

Seismologii din Danemarca și Suedia au declarat anterior că au înregistrat „cutremure” în imediata vecinătate a scurgerilor și că semnalele nu semănau cu cele ale cutremurelor.

De asemenea, avarierea din 26 septembrie a conductelor a declanșat avertismente de pericol public și temeri privind daunele aduse mediului. O secțiune de cel puțin 50 de metri lipsește din Nord Stream 1, a relatat cotidianul suedez Expressen la 18 octombrie, după ce a filmat ceea ce a spus că sunt primele imagini făcute publice ale pagubelor.

Rusia a acuzat Marea Britanie de exploziile de la conducte

Având în vedere că ambele conducte Nord Stream conțin în mare parte metan, „potențialul unor emisii masive și extrem de dăunătoare este foarte îngrijorător”, a declarat chimistul David McCabe.

Pe o perioadă de 20 de ani, metanul are o putere de încălzire a planetei de peste 80 de ori mai mare decât cea a dioxidului de carbon și de aproximativ 30 de ori mai mare pe o perioadă de 100 de ani.

Luna trecută, Ministerul rus al Apărării a declarat că personalul marinei britanice a aruncat în aer conductele, o afirmație despre care Londra a spus că este falsă și că este menită să distragă atenția de la eșecurile militare rusești din Ucraina.

Separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va aştepta până ce va fi făcută o evaluare completă a pagubelor la gazoducte înainte de a lua o decizie cu privire la eventuale reparaţii.