Tot mai multe țări iau în calcul administrarea celei de-a treia doze a vaccinului contra COVID-19 pentru anumite categorii de persoane considerate vulnerabile. Germania a anunțat că va propune ca administrarea celei de-a treia doze de vaccin să înceapă de la 1 septembrie pentru vârstnici și pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi cele cu probleme ale sistemului imunitar, dar și pentru persoanele care nu au făcut deja un vaccin de tip ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna, potrivit NY Times.

Proiectul conceput de autoritățile din Germania prevede ca persoanele care au făcut deja schema completă cu AstraZeneca sau Johnson&Johnson să primească, pentru a treia doză, repectiv a doua doză, un vaccin care folosește tehnologia ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna.

Vaccinarea în România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat la sfârșitul lunii iulie că ”este foarte probabil” ca din luna septembrie să înceapă vaccinarea cu a treia doză în cazul unor categorii de persoane.

”Există discuții legate de administrarea rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză la persoanele care fie au un risc crescut de expunere, și aici vorbim de categoria personalului medical şi personalul social, şi persoanele care se află în evidențe cu boli cronice, respectiv persoanele de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să aveam această decizie de a administra doza trei sau rapelul, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță în 27 iulie.

Acesta a adăugat că este posibil să fie luat în considerare istoricul de trecere prin boală a persoanei respective. De exemplu, spune el, dacă o persoană a trecut și prin boală și s-a și vaccinat cu schema completă, atunci nu ar mai fi necesară a treia doză, ținând cont că atât îmbolnăvirea, cât și vaccinarea, oferă imunitate.

Vaccinarea mixtă

Vaccinarea mixtă a fost deja testată în mai multe studii, iar rezultatele au fost promițătoare. De exemplu, într-un studiu făcut în Coreea de Sud, la sfârșitul lunii iulie, participanților li s-a administrat prima doză AstraZeneca, iar a doua Pfizer. Nivelul anticorpilor a fost de șase ori mai mare comparativ cu administrarea a două doze AstraZeneca.

AstraZeneca a avut în plan să producă, de asemenea, a treia doză a serului, dar rezultatele studiilor nu au fost pe măsura așteptărilor. Brazilia anunța, în 19 iulie, că a autorizat studiile cu a treia doză a vaccinului AstraZeneca, potrivit Reuters.

Serul urma să fie administrat la 10.000 de voluntari, la un interval de 11-13 luni după ce făcuseră a doua doză. Totuși, la doar 10 zile mai târziu, Pascal Soriot, directorul general al companiei farmaceutice, declara că nu știe încă dacă a treia doză a vaccinului AstraZeneca va fi necesară și că nu au avut ”un răspuns precis” cu privire la această necesitate și că ”doar timpul va oferi acest răspuns”, potrivit cnbc.com.

”Există două dimensiuni ale acestei imunități: anticorpii care scap în timp și celulele T, care tind să protejeze oamenii împotriva bolilor severe și care oferă durabilitate. Cu tehnologia pe care o folosim, avem o producție foarte mare de celule T. Sperăm să avem un vaccin care să protejeze o perioadă lungă de timp. Nu este încă clar dacă vom avea nevoie de a treia doză sau nu. Doar timpul ne va spune”, a declarat Pascal Soriot.

Sursă foto: Dreamstime