Urmează apocalipsa insectelor
Oameni de știință de renume internațional și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la o „apocalipsă” emergentă a insectelor și la ceea ce ar putea însemna aceasta pentru viața pe Pământ.
Într-un nou studiu important, peste 70 de experți afirmă că există tot mai multe dovezi că populațiile de insecte sunt în declin rapid.
Este o evaluare alarmantă, având în vedere că inspectorii stau la baza lanțului alimentar global, atât ca pradă, cât și ca polenizatori pentru culturile alimentare și alte plante din lume.
„Aceste scăderi sunt considerate a fi foarte îngrijorătoare, termeni precum „apocalipsa insectelor” fiind din ce în ce mai des folosiți de mass-media și chiar de unii oameni de știință pentru a descrie acest fenomen”, se arată în studiu.
„Dacă nu se iau măsuri pentru a înțelege mai bine și a reduce acțiunea schimbărilor climatice asupra insectelor, ne vom reduce drastic capacitatea de a construi un viitor durabil bazat pe ecosisteme sănătoase și funcționale.”
Insectele sunt vulnerabile la schimbările climatice
Insectele sunt deosebit de vulnerabile la schimbările climatice, deoarece marea majoritate nu-și pot regla temperatura corpului, ceea ce sporește pericolul atunci când temperatura și nivelul de umiditate se schimbă.
Valurile de caniculă, care se intensifică pe măsură ce clima se încălzește, pot ucide insectele în masă. Chiar și cele care supraviețuiesc pot avea probleme de reproducere și fertilitate.
Nu este mai bine nici atunci când insectele sunt prinse în ploi și inundații extreme.
Efectele directe includ strămutarea și înecul, dar inundațiile pot schimba, de asemenea, chimia solurilor îmbibate cu apă, transformându-le în zone mortale pentru insectele care locuiesc în sol.
Insectele suferă, de asemenea, din cauza efectelor poluării și a utilizării deliberate de substanțe chimice în agricultură pentru a proteja alimentele comerciale și alte culturi.
Oamenii au de suferit dacă insectele dispar
William Laurance, profesor emerit al Universității James Cook, este coautorul lucrării și spune că oamenii au enorm de pierdut dacă se va permite o „mare dispariție” a insectelor.
„Uitați-vă, de exemplu, la proporția de culturi umane care sunt polenizate de insecte. Aceasta este uriașă”, spune el.
Apoi, există serviciile de combatere a dăunătorilor pe care insectele prădătoare le oferă prin faptul că mănâncă alte insecte care dăunează sănătății umane.
„Iar insectele stau la baza multor lanțuri alimentare. Atât de multe specii de păsări, mamifere, reptile și amfibieni se hrănesc cu insecte, fie parțial, fie exclusiv”, scrie The Singleton Argus.