Urmează chemarea în armată a românilor?!

Urmează chemarea în armată a românilor?! Ministerul Apărării Naționale (MApN) a venit cu un răspuns după ce un medic a precizat că doctorii sunt solicitați să trimită o situație cu pacienții care nu sunt apți pentru serviciul militar.

Din punctul de vedere al medicului, aceste informații nu ar trebui să fie transmise dacă pacientul nu-și dă acceptul.

Mai mult el spune că medicii care fac acest lucru trebuie să fie foarte atenți din cauză că riscă să fie sancționați de către organele abilitate.

Medicul Valentin Boldea a mai spus că toate actele normative care reglementează acest lucru trebuie analizate. El a subliniat că anumite cazuri sunt sensibile din cauza afecțiunilor anumitor pacienți.

De altfel, el a mai spus că solicitarea pe care a primit-o este prima de acest fel. În finalul declarației sale, el a reiterat că necesar să se verifice legalitatea în acest sens.

„Trebuie analizat din punct de vedere legal dacă nu contravine unor acte normative, mai ales în ceea ce privește GDPR (Regulamentul general privind protecția datelor). Știm cu toții că în ultima perioadă se pune accent pe acest GDPR, pe confidențialitate și transmiterea unor informații cu caracter personal.

Atât timp cât nu avem acceptul pacientului de a transmite aceste date, noi trebuie să fim foarte atenți, suntem vulnerabili sancționării de către organele abilitate.

Trebuie să analizăm toate actele normative care reglementează acest aspect pentru a fi în legalitate, cu transmiterea informațiilor, mai ales că sunt puncte sensibile, în cazul unor pacienți cu anumite afecțiuni. Nu am mai primit o astfel de solicitare, este prima dată. (…)Trebuie văzut temeiul legal, dacă putem transmite aceste informații, fără avea acceptul pacienților”, a declarat dr. Valentin Boldea.

armata militari
SURSA FOTO: Dreamstime

Răspunsul MApN

Pe fond, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a venit cu un răspuns și spune că reglementarea face parte dintr-o lege din 2006. Instituția condusă de Angel Tîlvar spune că este vorba despre Legea 446 din 30 noiembrie.

MApN arată că direcțiile sanitare fac tabele nominale cu bărbații cu vârste între 18 și 35 de ani. Aceste tabele sunt trimise la centrele militare anual.

De asemenea, reprezentanții militari mai spun că pe aceste liste se află acei bărbați care au afecțiuni medicale care fac imposibilă îndeplinirea serviciului militar.

Nu în ultimul rând, Ministerul Apărării Naționale (MApN) mai spune că această practică are loc de mai multă vreme. De altfel, a și confirmat clar că aceste date sunt cerute de către direcțiile sanitare de la medicii de familie.

Ministerul Apărării Naționale mai spune că este vorba despre o „debirocratizare în sistem care este valabilă de mai multă vreme”.

„Avem legea 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

La articolul 47 se spune clar că «direcţiile sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti întocmesc şi transmit centrelor militare anual, până la data de 1 noiembrie, tabele nominale cu cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au fost înregistraţi cu afecţiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar».

Normal, la rândul lor, direcţiile sanitare cer aceste date medicilor de familie. Deci nu este nimic nou de ani de zile. Este practic o debirocratizare în sistem care este valabilă de mai multă vreme”, spune MApN.