Amiralul Charles Richard, comandantul Comandamentului Strategic al Statelor Unite (Stratcom), a avertizat că războiul din Ucraina nu este cel mai mare conflict pe care Statele Unite îl vor vedea și trebuie să fie pregătite pentru un conflict global care implică China.
„Această criză din Ucraina în care ne aflăm acum, este doar încălzirea. Criza cea mare se apropie. Și nu va trece mult timp până când vom fi testați în moduri în care nu am mai fost testați de mult timp. Trebuie să facem o schimbare rapidă și fundamentală în modul în care abordăm apărarea acestei națiuni”, a declarat Richard în timpul unui discurs susținut săptămâna aceasta.
Situația este mai gravă decât pare
Administrația Biden a numit în mod constant China principalul concurent global al SUA și a avertizat cu privire la dezvoltarea de către această țară a programului său militar și de arme nucleare într-o serie de documente politice care explică strategia de apărare și militară a SUA, publicate la sfârșitul lunii octombrie.
În timp ce oficialii Pentagonului trag un semnal de alarmă de ani de zile cu privire la consolidarea militară a Chinei și la dezvoltarea armelor nucleare, comentariile lui Richard descriu situația ca fiind mai gravă decât au declarat public alți oficiali.
„Vă voi spune că situația actuală ilustrează în mod viu cum arată coerciția nucleară și cum, sau cum nu poți face față la aceasta. În timp ce evaluez nivelul nostru de descurajare împotriva Chinei, nava se scufundă încet. Se scufundă încet, dar se scufundă, deoarece, în mod fundamental, ei pun capacități pe teren mai repede decât noi.
Nu va conta cât de bun este planul nostru operațional sau cât de buni sunt comandanții noștri, sau cât de buni sunt „caii noștri” – nu vom avea destui. Și aceasta este o problemă pe termen foarte scurt”, a punctat Richard.
China ne va depăși pur și simplu
Richard a mai spus că SUA trebuie să se uite la trecutul său în materie de dezvoltare militară pentru a vedea cum și-ar putea spori dominația în sfera militară internațională.
„Obișnuiam să știm cum să ne mișcăm rapid și am pierdut această artă. Trebuie să revenim la ideea de a nu mai vorbi despre cum ne vom atenua eventualele noastre eșecuri.
Trebuie să revenim la modul în care obișnuiam să punem întrebări în această națiune, și anume: ce va fi nevoie? Este vorba de bani? Avem oameni? Avem nevoie de autorități? Care este riscul?
Așa am ajuns pe Lună în 1969. Trebuie să aducem ceva din asta înapoi. În caz contrar, China ne va depăși pur și simplu, iar Rusia nu va pleca nicăieri prea curând”, a mai spus acesta.