Preţurile gazelor naturale și petrolului cresc încă o dată

Preţurile gazelor naturale și ale petrolului vor înregistra noi creșteri în Europa. Preţurile europene la gazele naturale au crescut deja. Acestea au fost declanșate de grevele parțiale ale lucrătorilor din cadrul a două instalaţii cheie ale Chevron Corp. din Australia.

Grevele au fost începute vineri, 8 septembrie, și au fost declanșate în urma eșecului negocierilor, potrivit Bloomberg. Sindicatele au demarat grevele începând cu ora 13:00 la instalațiile Chevron de la Wheatstone Platform, Wheatstone Downstream și Gorgon, conform informațiilor furnizate de Offshore Alliance.

Aceleași instalații au furnizat aproximativ 7% din producția mondială de gaz natural lichefiat (GNL) în anul precedent.

Majorările se văd deja în contractele de tip futures din Olanda, unde prețurile de referinţă au crescut cu până la 11 procente, la 36,20 euro pe megawatt-oră.

Cu toată aparenta gravitate a situației izbucnite în august, comercianții nu estimează un impact major asupra consumatorilor. Acest lucru se datorează faptului că statele europene și-au făcut deja stocurile pentru iarnă, profitând de cererea slabă.

Deși momentan nu există probleme, o întrerupere prelungită din cauza grevelor va pune și mai multă presiune pe o piață deja instabilă în urma crizei energetice din 2022.

Arabia Saudită şi Rusia fac eforturi pentru a mări prețul petrolului

Arabia Saudită şi Rusia pun presiune pentru ca prețul petrolului să ajungă la valoare de 100 de dolari pe baril. O problemă în special gravă pentru președintele SUA. Biden a pus în centrul campaniei sale electorale contracararea inflaţiei.

Financial Times anunță că în această săptămână, petrolul Brent a depăşit 90 de dolari pe baril. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată în 2023. Majorarea prețului petrolului a avut loc după ce Riadul și Moscova au decis să prelungească reducerile de aprovizionare până la sfârșitul anului, în ciuda faptului că prețul petrolului a crescut deja cu 25% din iunie, ca urmare a cererii globale în creștere.

Specialiștii preconizează, pe baza acestei măsuri de creștere a prețului petrolului, o ruptură între Arabia Saudită și SUA. Acest lucru s-ar putea întâmpla în contextul în care SUA urmărește să încheie un acord istoric de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită și încearcă să consolideze o alianță împotriva Rusiei la reuniunea G20. Aceasta va avea loc în acest weekend, în India.

„Saudiţii nu au mulţi prieteni la Washington în acest moment. Există riscul ca ei să devină ţinta numărul 1 în cazul în care Washingtonul va dori să dea din nou vina pe cineva pentru preţurile ridicate la pompă sau pentru încetinirea economiei”, a declarat Raad Alkadiri, analist în cadrul Eurasia Group din Washington.