Totuși, aceasta nu este ultima minivacanță a anului. După minivacanța de 1 Decembrie, ce cuprinde și Sfântul Andrei, una dintre cele mai importante sărbători ale românilor, ne pregătim pentru câteva zile libere de Crăciun 2018 și de Revelion, scrie revista Unica.
Zilele libere de sărbători De Sfântul Andrei, românii au o zi liberă, așa cum este stabilit încă din 2012 în Codul Muncii. Sărbătoarea, care marchează și începutul sezonului de iarnă, este una foarte importantă pentru țara noastră, Apostolul fiind ocrotitorul României. Despre acesta se spune că ar fi fost primul discipol al lui Iisus, „Cel dintâi chemat”, și printre primii patru dintre apostolii preferați, alături de Petru, Ioan și Iacob. După Înălțarea lui Iisus, Apostolul a propovăduit Evanghelia în lume. A fost răstignit pe cruce în formă de X, într-o zi de 20 noiembrie, în orașul peloponesian Patras, lângă Corint. Următoarea zi liberă din calendarul sărbătorilor legale este chiar de 1 Decembrie, când sărbătorim Ziua Națională a României. Pentru că cele două evenimente se succed, de vineri până duminică, 30 noiembrie – 2 decembrie, vom avea parte de o minivacanță.
Zile libere de Crăciun 2018 și de Revelion Zilele libere de sărbători în 2018 se încheie cu prima și a doua zi de Crăciun, adică 25 și 26 decembrie. Acestea vor cădea chiar la începutul ultimei săptămâni din an, marți și miercuri. Urmează cele două zile nelucrătoare de Revelion, 1 și 2 ianuarie, care deschid calendarul sărbătorilor legale din 2019. Deși nu este niciun anunț oficial legat de acest aspect, este posibil ca zilele de 24 și 31 decembrie să fie și ele libere, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, atunci când făceau punte între zilele libere și weekend-uri. Dacă acest lucru se va întâmpla, românii se vor bucura de cinci zile libere, atât la Crăciun 2018, cât și de Revelion.
Pentru salariații a căror activitate nu poate fi intreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unitățiile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.