Un mare sistem de curenți oceanici din Atlantic, care include Curentul Golfului, a fost încetinit din cauza schimbărilor climatice provocate de om, susțin experții într-un nou studiu, citat de Washington Post.
Curentul Golfului este un curent oceanic puternic, în mișcare rapidă, cald, care își are originea în Golful Mexic și se varsă în Oceanul Atlantic. Alcătuiește o porțiune din zona subtropicală a Atlanticului de Nord.
Dacă acest sistem se prăbușește, ar duce la schimbări dramatice în modelele meteorologice mondiale, avertizează studiul.
Încetinirea curentului oceanic (AMOC) transportă apă caldă și sărată de la tropice spre nord, la suprafața oceanului și apă rece spre sud, la fundul oceanului.
„Răsturnarea Meridiană a Atlanticului este într-adevăr unul dintre sistemele-cheie de circulație ale planetei noastre”, a spus autorul studiului, Niklas Boers de la Institutul Potsdam.
Rezultatele unui studiu similar din 2018 făceau comparații cu filmul „The Day After Tomorrow”, din 2004, inexact din punct de vedere științific, care a folosit o astfel de oprire a curentului oceanic ca premisă a scenariului. La acea vreme, autorii studiului sustineau că scăderrea intensității AMOC este la cel puțin zeci de ani distanță, dar tot ar produce o catastrofă.
O potențială prăbușire a acestui sistem oceanic actual ar avea consecințe grave în întreaga lume, au spus autorii noului studiu.
Dacă această circulație a curentului oceanic se oprește, ar putea provoca frig extrem în Europa și în părți din America de Nord, ar putea crește nivelul mării de-a lungul coastei de est a SUA și ar putea perturba musonii sezonieri, scrie Washington Post.
De asemenea, ar pune în pericol pădurea tropicală amazoniană și gheața din Antarctica.
Cercetătorii care studiază schimbările climatice au dovezi că AMOC se poate opri brusc, provocând fluctuații de temperatură sălbatice și alte schimbări dramatice în sistemele meteorologice globale.
Studiul a fost publicat joi în revista britanică Nature Climate Change.
Modelele climatice au arătat că AMOC este cel mai slab din ultimii 1000 de ani. Cu toate acestea, nu s-a știut dacă slăbirea sa se datorează schimbării circulației sau pierderii stabilității.
Studiul sustine că o serie de factori sunt importanți pentru perturbarea AMOC. Aceștia includ fluxul de apă dulce din topirea calotei de gheață din Groenlanda, topirea gheții de mare și creșterea precipitațiilor.