Din ce în ce mai multe țări din Europa sunt obligate să introducă noi restricții de limitare a răspândirii coronavirusului, după ce cazurile de infectare au explodat.

Astfel, în Franța, prizienii vor fi obligați să-și reducă interacțiunile începând de luni, după ce în ultimele săptămâni numărul de cazuri a depășit zilnic 10.000.

Nici Cehia și Polonia nu scapă. Cele două țări europene au raportat cifre record: 3.500 de infectări, respectiv 2.300.

Și în Rusia situația se agravează după mai bine de câteva luni de la revenire. Astfel, joi au fost înregistrate peste 9.400 de noi îmbolnăviri, cel mai mare număr zilnic după data de 23 mai.

În Paris, dar şi în Lille, Lyon, Grenoble, Toulouse şi Saint-Etienne, cazurile se înmulţesc alarmant, iar autorităţile se văd nevoite să ia noi măsuri.

„Nu avem de ales decât să clasificăm Parisul şi împrejurimile în zona de alertă maximă începând de luni. Înseamnă că parizienii vor trebui să-şi reducă drastic interacţiunile sociale: fără întâlniri de familie, fără petreceri, barurile închise de tot. Înainte de a decide, vom reevalua situaţia duminica”, a spus Olivier Veran, ministrul francez al Sănătății.

Presiuni mari în Europa

Și în Cehia, sistemul medical este supus unei presiuni extraordinare, de când laboratoarele raportează zilnic mii de cazuri noi. În ultimele 24 de ore a fost bătut un nou record: peste 3500 de noi teste pozitive.

„Ne pregătim pentru un val de pacienţi. Dacă numărul lor creşte mult, atunci vom apela la planul nostru de transformare pentru a adăuga paturi suplimentare secţiilor pregătite deja”, este de părere Hana Blahova, epidemiolog șef al spitalului Na Bulovce.

Totodată, 250 de poliţişti cehi vor ajuta autorităţile sanitare să identifice persoanele de contact ale celor infectaţi. De astăzi, pasagerii care urcă în tren fără mască riscă amenzi de 40 de euro.

Şi în Marea Britanie vor fi luate măsuri drastice. Guvernul britanic e pe punctul de a înăspri regulile în regiunile în care virusul se răspândeşte vertiginos. Astfel, începând de sâmbătă, locuitorii din Liverpool, Warrington, Hartlepool şi Middlesbrough nu vor mai avea voie să se viziteze.

„Nu sunt necesare, sunt exagerate, afectează mentalul şi nimicesc locuri de muncă”, este de părere primarul din Middlesbrough.

Nici în America situația nu este încurajatoare. Aici, cetățenii se confruntă cu o creștere fără precedent a cazurilor de infectare.

„Sezonul gripal seamănă cu sezonul uraganelor… A avea două virusuri în tractul respirator care ne lovesc în același timp, ar fi precum două uragane care ne lovesc de-o dată, ceea ce e o mare problemă”,  susține dr. Eric France, Departamentul de Sănătate Publică din Colorado.

„Persoanele cu gripă și cu COVID-19 au nevoie de aceeași intervenție a sistemului nostru de asistență medicală”, mai spune John Bel Edwards, guvernatorul statului Louisiana

New York, Nebraska, Missouri și Wisconsin sunt doar o parte dintre statele cu număr mare de bolnavi de COVID-19.