Urmează o criză a alimentelor! Avertisment teribil al experților: Va fi noua normalitate

mâncare, alimente, preturi

SURSA FOTO: Dreamstime

Avertisment teribil al experților: Urmează o criză a alimentelor! Va fi noua normalitate! Prețurile alimentelor continuă să crească, pe măsură ce unele state limitează exporturile. De vină ar fi schimbările climatice și războiul din Ucraina.

Urmează o criză a alimentelor! Anumite ingrediente au devenit inaccesibile în unele colțuri ale lumii, care se confruntă cu o penurie de alimente esențiale precum orezul, uleiul și ceapa. Explicația este simplă: unele țări au impus restricții asupra alimentelor pe care le exportă pentru a-și proteja stocurile de efectul combinat al războiului din Ucraina, amenințarea El Nino și daunele tot mai mari cauzate de schimbările climatice, potrivit ABC News.

Cea mai afectată regiune este estul Africii, unde costul ridicat al transportului produselor și cea mai gravă secetă din ultimele decenii au dus la o scădere a producției locale de ceapă. În plus, ceapa roșie din Tanzania, care era pe toate drumurile, a început să devină o raritate. Unii comercianți s-au adaptat, cumpărând alimente vitale din Etiopia. ”Penuria de ceapă din Tanzania din acest an este pusă pe seama „contagiunii” restricțiilor alimentare din țările care sunt îngrijorate de aprovizionarea slabă și de cererea crescută pentru produsele lor”, a declarat Joseph Glauber, cercetător la Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare.

Urmează o criză a alimentelor!

La nivel global, sunt în vigoare 41 de restricții la exportul de alimente din 19 țări, variind de la interdicții definitive și până la taxe, potrivit institutului. India a interzis livrările de orez la începutul acestui an, ceea ce a dus la un deficit de aproximativ o cincime în exporturile globale. Myanmar, țara vecină, al cincilea cel mai mare furnizor de orez din lume, a reacționat prin oprirea unor exporturi de cereale. India a restricționat și exporturile de ceapă, după ce recoltele au avut de suferit din cauza precipitațiilor reduse. Acest lucru a dus la creșterea prețurilor în Bangladesh, iar autoritățile se străduiesc acum să găsească noi surse de aprovizionare cu ceapă.

Seceta din Spania a afectat producția de ulei de măsline

În altă parte a lumii, în Europa, seceta din Spania a afectat producția de ulei de măsline. Pe măsură ce cumpărătorii europeni au apelat la Turcia, prețurile uleiului de măsline au crescut în Spania, determinând autoritățile de la Madrid să restricționeze exporturile. Marocul, care s-a confruntat cu o secetă devastatoare înainte de cutremurul de luna trecută, a decis să mai exporte ceapă, cartofi și roșii încă din luna februarie.  Prețurile la produsele de bază, precum orezul și grâul, s-au dublat în 2007-2008, dar lumea avea stocuri mari de alimente pe care le putea folosi și pe care le-a completat în anii următori.

Această plasă de siguranță s-a micșorat în ultimii doi ani

Această plasă de siguranță s-a micșorat în ultimii doi ani, iar schimbările climatice vor determina ca aprovizionarea cu alimente să rămână sub cerere și să crească prețurile, a declarat Glauber, fost economist șef la Departamentul Agriculturii din SUA. „Cred că volatilitatea din ce în ce mai mare este noua normalitate”, a spus el. India a experimentat cea mai uscată lună august din ultimul secol, iar Thailanda se confruntă cu o secetă care a stârnit temeri cu privire la rezervele de zahăr ale lumii. Cele două țări sunt cei mai mari exportatori de zahăr, după Brazilia. În plus, precipitațiile reduse India au zdruncinat speranțele exportatorilor de alimente că noua recoltă de orez din octombrie va pune capăt restricțiilor comerciale și va stabiliza prețurile.

Cu ochii pe trei factori: El Nino, vremea rea ​​și soarta războiului din Ucraina

Conform unor experți, prețurile alimentelor la nivel mondial vor fi determinate de interacțiunea a trei factori: modul în care se desfășoară El Nino și durata sa, dacă vremea rea ​​dăunează recoltelor și provoacă mai multe restricții la export, precum și soarta războiului din Ucraina. Rusia și Ucraina sunt furnizori majori la nivel mondial de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte alimente, în special pentru țările în curs de dezvoltare, unde prețurile alimentelor au crescut. El Nino este un fenomen natural care schimbă modelele meteorologice globale și poate duce la vreme extremă, cu secetă sau inundații devastatoare. În timp ce oamenii de știință cred că schimbările climatice au un efect major asupra fenomenului El Nino, impactul său exact asupra producției de alimente este imposibil de estimat.