Noile creșteri ale prețurilor declanșate de conflictul din Europa de Est amenință să provoace o creștere a sărăciei și a insecurității alimentare, scrie SCMP. În aceste circumstanțe, rolul OMC și al comerțului în general, în special pentru țările importatoare nete de alimente, este de o importanță capitală în prevenirea foametei.

În timp ce Ucraina și Rusia reprezintă împreună un modest 2,2% din comerțul global cu bunuri, conform estimărilor OMC, această cifră subestimează importanța lor pe piețele cerealelor și energiei și ca furnizori de îngrășăminte, minerale și alte materii esențiale pentru o gamă largă de activități. De exemplu, în 2020, cele două țări au furnizat 24% din grâul comercializat la nivel mondial și 73% din uleiul de floarea soarelui.

Importurile de astfel de mărfuri, esențiale pentru securitatea alimentară

Importurile de astfel de mărfuri sunt esențiale pentru securitatea alimentară în multe țări care nu au apă, sol și condiții meteorologice pentru a cultiva toată hrana de care au nevoie. În ultimii 30 de ani, Ucraina și Rusia au devenit surse-cheie de cereale pentru țări precum Mongolia, Sri Lanka, Liban, Egipt, Malawi, Namibia și Tanzania, potrivit SMCP.

Programul Alimentar Mondial, agenția ONU care oferă ajutor alimentar persoanelor afectate de conflicte și dezastre în peste 80 de țări, își procură, de obicei, mai mult de jumătate din grâul necesar din Ucraina. Blocajele porturilor ucrainene și sancțiunile internaționale impuse Rusiei au redus drastic volumul global de grâu disponibil.

Niveluri record la prețul grâului în prima săptămână a lunii martie

Temerile că fermierii ucraineni vor fi împiedicați să-și cultive recolta de primăvară din acest an au amplificat îngrijorările legate de aprovizionare, ceea ce a făcut ca prețul futures la grâu să crească cu 40% și să atingă niveluri record în prima săptămână a lunii martie.

Creșterea prețurilor la energie și la alimente au început să provoace răspunsuri politice, mai multe guverne limitând exporturile de cereale și alte produse alimentare- cheie în efortul de a menține aprovizionarea internă și de a limita creșterile prețurilor. Numărul tot mai mare de plângeri la OMC, de la exportatori din mai multe țări membre, subliniază amploarea problemei.

Stabilizarea piețelor internaționale pentru alimente, energie și mărfuri

Banca Mondială estimează că 40% din creșterea prețurilor globale la grâu în timpul ultimei crize a prețurilor alimentelor din 2010-2-011 a rezultat din încercările guvernelor de a izola piețele interne.

Dar lumea poate atenua aceste riscuri. Experiența arată că o cooperare internațională poate ajuta la gestionarea efectelor secundare ale creșterii prețurilor la alimente. Timp de un deceniu, schimbul de informații despre aprovizionarea și stocurile de alimente prin Sistemul de informații privind piața agricolă a permis exportatorilor și importatorilor de top să prevină panica și să mențină funcționarea normală a piețelor.

Având în vedere că sistemul comercial global se luptă deja să facă față costurilor ridicate de transport și porturilor supra-aglomerate, o coordonare mai mare ar putea ajuta la stabilizarea piețelor internaționale pentru alimente, energie și mărfuri. De asemenea, poate reduce întreruperile suplimentare ale lanțurilor de aprovizionare, notează SCMP.