„Vorbim despre o catastrofă”, a spus David Beasley, la Consiliul de Securitate al ONU, potrivit The New York Times.
„Ucraina și Rusia produc 30% din aprovizionarea mondială cu grâu, 20% din porumb și 75% până la 80% din uleiul de semințe de floarea-soarelui”, a completat David Beasley, referindu-se la criza alimentară cauzată de războiul actual din Europa de Est.
Consiliul de Securitate organizează o reuniune de urgență săptămânală privind deteriorarea situației umanitare din Ucraina. Pe 29 martie, oficialii occidentali au analizat insecuritatea alimentară și repercursiunile grave ale unei crize agricole globale.
Războiul din Ucraina periclitează agricultura globală
Programului Alimentar Mondial (World Food Programme – WFP) achiziționează 50% din importurile ucrainene de cereale, pe care le folosește pentru a hrăni 125 de milioane de oameni.
Potrivit WFP, scumpirea produselor alimentare, a transportului maritim și a combustibilului a determinat o creștere de 71 de milioane de dolari pe lună a costurilor sale operaționale.
În prezent, 45% din populația ucraineană se confruntă cu insecuritate alimentară, adulții refuză să mănânce pentru a permite copiilor să aibă mese corespunzătoare.
De asemenea, fermierii ucraineni au fost transformați în soldați de război, iar acum se confruntă cu armata rusă în loc să-și îngrijească recoltele de grâu și porumb. De altfel, lipsa îngrășămintelor din Rusia și Ucraina ar putea diminua recolta globală cu 50%.
„Țări precum Egiptul și Libanul depind în proporție de peste 80% de cerealele ucrainene. Dacă conflictul nu se încheie, lumea riscă foamete, destabilizarea țărilor și migrații în masă”, a explicat Dadiv Beasley, adăugând că WFP a redus deja rațiile de alimente la jumătate și chiar la zero în state din Orientul Mijlociu, precum Yemen.
Ucraina: Armata Rusă distruge agricultura ucraineană
„Atâta timp cât Putin își va continua războiul, atâta timp cât forțele ruse continuă să bombardeze orașele ucrainene și să blocheze convoaiele de ajutor, atâta timp cât civilii asediați nu vor putea ajunge în siguranță, această criză umanitară se va agrava – în Ucraina, pentru ruși și pentru întreaga lume”, a declarat Wendy Sherman, secretarul de stat adjunct al Statelor Unite ale Americii.
Wendy Sherman susține că armata rusă a bombardat trei nave civile care transportau mărfuri din porturile Mării Negre, iar marina rusă a blocat accesul în porturile ucrainene pentru a opri exporturile de cereale.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a spus că țara sa nu este responsabilă pentru o criză alimentară globală. Acesta susține că „sancțiunile isterice” impuse de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au dus la o criză agricolă globală.
„Forțele armate ruse nu reprezintă nicio amenințare pentru libertatea navigației civile”, a spus Vasily Nebenzya, susținând că marina rusă a creat un pasaj naval umanitar pentru a permite navelor ucrainene să navigheze.
„Doar statele occidentale pot preveni foamea și insecuritatea alimentară”, a completat acesta.
Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergi Kislitsya, a declarat Consiliului de Securitate că Rusia urmărește să provoace intenționat o criză umanitară în Ucraina prin distrugerea agriculturii sale. Sergi Kislitsia a spus că acesta este Planul B al Kremlinului, după ce trupele sale nu au reușit să preia rapid controlul politic din Ucraina.
„Este extrem de crud”, a afirmat acesta.