Din ce în ce mai multe companii majore încearcă să-și vândă activele petroliere. Chevron și-a confirmat intenția de a vinde o parte din activitățile din bazinul permian, din Vestul Texasului și va părăsi producția și în California. Compania Equinor încearcă să își vândă activele din regiunea de gaze de șist Bakken, din Dakota de Nord pentru 900 de milioane de dolari. Royal Dutch Shell și BP își vând, de asemenea, activele.
Modificări importante pe piaţa petrolului
Potrivit unor informații ajunse pe surse la Reuters, trei companii au stabilit vânzarea activelor din Bazinul Permian la prețuri de tranzacție care ar creșterea prețul barilului la 100 de dolari.
Mai mult, chiar și Bank of America a estimat că viitorul preț al petrolului Brent va ajunge la 100 dolari barilul în 2022, iar tranzacționarea țițeiului în SUA va ajunge la 95 dolari pe baril.
Deși consumul de combustibil regenerabil este în creștere, se așteaptă ca cererea globală globală de petrol să revină la nivelurile pre-pandemice anul viitor, lăsând oportunități producătorilor care caută oferte, subliniază Reuters.
Companiile petroliere, puse la zid
„În paradigma lăcomie versus frică, anul trecut frica a fost factorul. Acum se strecoară lăcomia”, a declarat Dan Pickering, director de investiții la Pickering Energy Partners. „Există mai mult optimism pe piață, există puțin mai multă lăcomie din perspectiva vânzătorului, există un pic mai multă urgență din perspectiva cumpărătorului.”
Unele firme cu capital privat care odată aveau o importanță majoră în tranzacțiile cu petrol s-au îndepărtat, sub presiunea privind schimbările climatice, în timp ce băncile europene au renunțat la împrumutarea companiilor petroliere.