Daniel Baciu a anunțat că vor fi indexări la pensii de 100% din rata infla inflației în ianuarie 2025

Toate pensiile vor crește în luna ianuarie, unde se aplică rata inflației în procent de 100%, a explicat şeful casei Naţionale de Pensii.

Președintele Casei Naționale de Pensii Daniel Baciu a clarificat situația pensiilor din anul ce urmează. Acesta anunță că toate pensiile vor crește de abia din luna ianuarie din cauza haosului provocat de recalculări.

„Mecanismul este foarte simplu. Exact spuneam că în funcție de istoricul profesional al fiecărui pensionar există acest număr de puncte și în funcție de avantajele și beneficiile care le-a avut în decursul mai multor legi care s-au aplicat în ultimii 20 de ani, există aceste diferențe între pensionari.

Toate pensiile vor crește numai în luna ianuarie, pentru că am avut creșteri și în decursul anului și în luna septembrie, nu se va mai întâmpla lucrul acesta.

Toate pensiile vor crește în luna ianuarie, unde se aplică rata inflației în procent de 100%, deci e un indicator foarte clar predictibil care este comunicat de către Institutul Național de Statistică, la care se mai adaugă și încă 50% din creșterea economică care se reflectă prin câștigul salarial mediu brut pe economie”, a declarat Daniel Baciu, preşedintele CNPP.

Potrivit estimărilor, am putea avea o rată a inflaţiei de 4% la finalul anului 2024, astfel că pensiile ar urma să crească, potrivit legii, cu acest procent.

Premierul a explicat că neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei nu este un efort foarte mare

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, marți, la Craiova, că „nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane de lei”. Ciolacu a explicat că au estimat costurile de implementare ale recalculării și au subliniat necesitatea de a face o distincție între diferitele reforme.

El a menționat că au introdus recalcularea ca un instrument de reformă pentru 4,7 milioane de români și că era de așteptat să existe un procent de 0,5 sau 1%.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Inquam Photos Octav Ganea

Cu toate acestea, s-a bucurat că s-au încadrat într-o limită rezonabilă, fără a genera nemulțumiri semnificative. În plus, a precizat că creșterea pensiilor se face în funcție de indicele inflației și de indicele creșterii economice la începutul fiecărui an.

Recalcularea, conform lui Ciolacu, a avut un fond diferit, având în vedere că erau mulți oameni cu mulți ani de muncă și pensii foarte mici. S-au schimbat parametrii pentru a corecta nedreptățile apărute în urma unei serii de legi anterioare.

Despre controversele din recalcularea pensiilor, Marcel Ciolacu a afirmat că şi-a asumat împreună cu membrii Cabinetului această reformă.

Șeful Executivului a subliniat că era de așteptat să apară discuții, dar a asigurat că există sustenabilitate pentru viitor. El a explicat că fondul bugetar de pensii este de 10,3 miliarde de lei lunar și că estimările pentru restul anului, pe acest trimestru, indicau cheltuieli de 10 miliarde de lei. Totuși, conform cifrelor actuale, cheltuielile pe toate cele patru luni sunt de 8,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că se încadrează în buget, inclusiv cu creșterea plafonului de impozitare până la 3.000 de lei.