Urmează o nouă recesiune economică în 2022?
Motivul principal al acestui eșec a fost că au închis ochii la vulnerabilitatea sectorului financiar în fața potențialei izbucniri a bulei imobiliare și a creditelor. Asta a dus la o recesiune economică profundă și dureroasă, scrie thehill.com
Se pare însă că nici astăzi unii economiști nu au învățat din eșecul lor de prognoză din 2008. În loc să se concentreze asupra vulnerabilității sistemelor financiare economice din SUA și de la nivel mondial și a bulei de pe piața creditelor, prea mulți se îngrijorează de riscul revenirii la problemele inflației din anii 1970. Mulți economiști se pregătesc pentru nou eșec major. Pentru că inevitabila izbucnire a bulei de pe piața creditelor va răsturna redresarea economică globală.
Un motiv de surprindere în fața atitudinii economiștilor
Un motiv de surprindere în fața atitudinii economiștilor este acela că bulele de pe piața de credit și active de astăzi sunt mult mai răspândite decât erau în 2008. Un altul ar fi că nivelurile actuale ale datoriilor SUA și ale lumii, în raport cu PIB-ul, sunt mult mai mari decât erau atunci. Potrivit Institutului pentru Finanțe Internaționale, nivelul datoriei mondiale a crescut în timpul pandemiei cu 35 de puncte procentuale, până la un maxim istoric de 350 la sută.
În perioada de până la recesiunea economică din 2008, bulele s-au limitat în mare parte la piețele imobiliare și de credit din SUA. Astăzi, însă, bulele se găsesc în aproape fiecare colț al piețelor de active și de credit din lume. Și asta pentru că sume mari de bani au fost împrumutate debitorilor cu o capacitate îndoielnică de rambursare.
Un exemplu deosebit de îngrijorător de acordare greșită a creditelor este cel care caracterizează economiile de piață emergente, care reprezintă acum aproximativ jumătate din economia mondială. Aceste economii au devenit acum mai îndatorate decât oricând, la rate ale dobânzilor relativ scăzute, deoarece investitorii globali au încercat să obțină randament. Asta în ciuda faptului că pandemia le-a dat peste cap economiile și, în multe cazuri, le-a pus datoria publică pe o cale nesustenabilă.
În ultimul an, doi factori au făcut ca piețele globale de active și de credit să fie supralicitate. Unul este cantitatea mare de bani tipărită de către marile bănci centrale ale lumii, iar celălalt este puterea redresării economice mondiale după pandemia de COVID-19 din martie 2020.
Având în vedere că inflația se află acum la o rată cu mult peste țintele lor de inflație, este doar o chestiune de timp până când marile bănci centrale ale lumii vor închide ușa în fața politicii monetare de până acum, care a alimentat bula ”pentru orice”. Deja, la ultima sa întâlnire, Rezerva Federală a anunțat o accelerare a reducerii programului său de cumpărare de obligațiuni, în vederea încheierii acestui program în martie. Acest lucru ar putea deschide calea pentru un ciclu mai agresiv de majorări ale ratei dobânzii decât se credea, mai ales dacă varianta Omicron va duce la o prelungire a întreruperilor lanțului global de aprovizionare și va genera o nouă creștere a inflației.
Un alt factor care ar putea declanșa izbucnirea bulei globale ar putea fi o încetinire semnificativă a economiei globale.
În acest context, piețele par să se mulțumească exagerat de mult cu privire la riscurile pentru redresarea economică mondială, mai ales după o posibilă încetinire bruscă a economiei chineze, în urma problemelor acute din sectorul imobiliar chinez.
Economiștii și Rezerva Federală se mulțumesc să știe că sistemul bancar american de astăzi este mult mai bine echipat decât era în 2008 pentru a face față izbucnirii unei bule de prețuri a activelor. Acest lucru ar putea să ne pregătească pentru o serie de momente de Management al Capitalului pe Termen Lung (LTCM) pentru care factorii de decizie economică din SUA și din lume par să fie total nepregătiți.