„Alarma” dată în piețe de datoriile grecești s-a extins către Italia și Spania, fapt care a împins dobânzile împrumuturilor cerute de aceste state la niveluri greu de suportat. Răspunsul dezlânat dat de BCE joia trecută a dus la deprecieri dezordonate ale monedei europene și la un nou segment de deplasare a capitalurilor către activele de refugiu. Trei zile mai târziu, duminică, BCE a sugerat că va veni în ajutor, însă magnitudinea și efectele acțiunii sunt încă discutabile.
„Problemele vin din zona economiilor reale, care dau semne de slăbiciune tocmai într-o perioadă în care datoria publică este în creștere. Dorința de siguranță a investitorilor se manifestă prin fluxuri înspre yani și franci elveținei, care ajung la cotații mult prea ridicate pentru a mai permite exportatorilor din țările respective să fie competitivi”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. Intervențiile băncilor centrale din Japonia și din Elveția pentru a stopa aprecierea monedelor proprii au fost insuficiente pentru a opri o tendință impusă de turbulențele globale.
Într-un mediu foarte sensibil, S&P a răvășit mediile financiare printr-o decizie fără precedent vineri, după închiderea piețelor, marcând retrogradarea ratingului SUA cu o treapta, respectiv la AA+. Piețele de acțiuni au cunoscut deprecieri, francul a ajuns la un maxim record față de dolar, iar aurul, în mod previzibil, a depășit pragul de 1.700 de dolari/uncie, până la 1.715. Impactul deciziei a fost limitat totuși de avertizările anterioare ale agentiei privind posibilitatea unei asemenea hotărâri.
„A fost o reacție negativă în piață, așa cum era firesc, dar proporțiile nu au fost catastrofice. Unele riscuri rămân însă prezente”, mai spune Victor Safta. Investitorii nu au abandonat în bloc titlurile de trezorerie americane din lipsa de alternative. Piața americană este cea mai lichidă din lume, iar întreaga infrastructură a sistemului financiar este construită în jurul acestor instrumente.
Deși a fost atacată de către Trezorerie afirmându-se că ar conține erori de calcul, decizia S&P nu poate fi însă ignorată ; ea atrage atenția asupra necesității acoperirii spațiului dintre venituri și cheltuieli, forțând SUA să recunoască faptul că nu poate continua la nesfârșit pe actuala structura fiscală.
Piețele capătă la rândul lor o întelegere etapizată a acestor schimbări, care vor duce în cele din urmă la o nouă arhitectură globală.
Pe termen scurt, doar o intervenție agresivă și coordonată în piețe ar putea aduce o șansă de calmare a emotivității excesive. „Ne așteaptă o perioadă de convulsii în piețe și volatilitate intens speculativă. In cele din urmă însă, în SUA va fi necesară o politică de austeritate, iar aceasta ar putea oarecum să tragă economia globala în jos, pe termen mediu și lung. Ar fi însă lucrul cel mai rațional, alternativa fiind o prelungire a secvențelor de explozie/contracție a economiilor și piețelor într-un ritm accelerat și dezordonat”, arată șeful X-Trade.
Urmează o perioadă de convulsii pe piețele financiare
8 august 2011, 15:00
Ultima modificare în 8 august 2011, 18:00
Îndepărtarea riscului de faliment tehnic al economiei SUA nu a fost suficient pentru a liniști piețele financiare în condițiile în care Banca Centrală Europeană (BCE) a răspuns (inițial) ezitant față de problemele din Italia și Spania. Ceea ce înseamnă că perioada de convulsii din piața abia a început.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook