Programul „Prima Casă” va avea un impact important asupra sectorului construcţiilor. Dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiţi să se adapteze la noile cerinţe induse de miliardul de euro pompat de Guvern pentru garantarea locuinţelor pentru tineri. Concentrarea cererii pe garsoniere şi apartamente cu două camere ar putea creşte preţul acestora, spun specialiştii consultaţi de CAPITAL Online. „Ca urmare a aplicării acestei decizii, şi piaţa construcţiilor se
Programul „Prima Casă” va avea un impact important asupra sectorului construcţiilor. Dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiţi să se adapteze la noile cerinţe induse de miliardul de euro pompat de Guvern pentru garantarea locuinţelor pentru tineri. Concentrarea cererii pe garsoniere şi apartamente cu două camere ar putea creşte preţul acestora, spun specialiştii consultaţi de CAPITAL Online.
„Ca urmare a aplicării acestei decizii, şi piaţa construcţiilor se va adapta nevoilor pieţei, întrucât sunt puţine proiecte care se încadrează în acest buget. Dacă până nu cu mult timp în urmă constructorii au cochetat cu ideea de locuinţe accesibile, cu suprafeţe mici, pentru a se încadra în valoarea TVA-ului de 5%, această iniţiativă îi va determina să îşi continue sau să pună în practică proiecte adaptate noilor cerinţe ale pieţei”, a declarat pentru CAPITAL Online Iulian Munteanu, Sales Manager al companiei EuroMetropola.
Potrivit lui Vlad Vlăsceanu, directorul Târgului Imobiliar Naţional (tIOMn), cele mai multe locuinţe care vor fi achiziţionate cu ajutorul statului prin acest program vor fi garsonierele şi apartamentele cu două camere. „Limita maximă de 60.000 de euro este una acceptabilă, însă targetul principal va fi cel al garsonierelor şi al apartamentelor cu două camere”, spune directorul tIMOn.
Cererea pentru cele două tipuri de unităţi locative ar pute aduce, însă, la o creştere uşoară a preţurilor. „Având în vedere limita maximă garantată de stat de 60.000 euro, tinerii îşi pot achiziţiona garsoniere sau apartamente cu două camere, ceea ce va contribui la o uşoară creştere a preţurilor pentru aceste produse locative”, susţine Iulian Munteanu.
În plus, plafonul de 60.000 de euro ar putea să ducă la achiziţionarea de locuinţe vechi.
„Limita 60.000 de euro este discriminatorie!”
Specialistul Ion Radu Zilişteanu cataloghează suma de 60.000 de euro drept una destul de ridicată. „Cei cărora li se adresează programul sunt tineri şi nu au salarii foarte mari, fiind puţin probabil să poată lua un credit, în ciuda ajutorului dat de Guvern”, spune Zilişteanu.
Mai mult, limita maximă impusă de Guvern este una discriminatorie. „Este o diferenţă uriaşă când vorbim de o locuinţă de 60.000 de euro în Bucureşti şi de una în provincie. Privind din acest punct, măsura este una discriminatorie”, afirmă Zilişteanu.
În ceea ce priveşte finanţarea totală, de 1 miliard de euro, Vlad Vlăsceanu este de părere că aceasta va fi ridicată dacă măsura va atrage interesul cumpărătorilor.
DETALII
Citeşte şi Specialiştii despre „Prima casă”: „Până nu vedem, nu credem”.
Citeşte şi Baltazar: „Decizia ar stimula băncile străine să ţină banii în ţară”.
Citeşte şi Plafonul garantează circa 17.000 de locuinţe.