Peste 300 de oameni de știință vor să determine guvernele lumii să ia măsuri urgente împotriva schimbărilor climatice. Aceștia s-au alăturat unei campanii și avertizează că dacă nu se face nimic va cauza „suferinţe incalculabile pentru omenire”.
Experți din peste 20 de țări din domeniile climei, fizicii, biologiei, ingineriei declară printr-o declarație comună că susțin mişcările protestatarilor paşnici, în rândul cărora au avut loc arestări, organizate în întreaga lume, scrie stirileprotv.ro.
Un grup de aproximativ 20 de semnatari s-a adunat în fața Muzeului de Ştiinţă londonez, situat în cartierul Kensington, pentru a citi textul declarației.
„Credem că lipsa de acţiune guvernamentală privind criza climatică şi ecologică justifică în prezent protestele paşnice şi acţiunea directă, chiar dacă acest lucru depăşeşte limitele actualei legislaţii”, a declarat Emily Grossman, doctor în biologie moleculară, care a citit declaraţia în numele grupului.
„Prin urmare, îi sprijinim pe cei care se ridică paşnic împotriva guvernelor din întreaga lume care nu acţionează în conformitate cu amploarea crizei”, a declarat ea.
O campanie de nesupunere civică formată în Marea Britanie în urmă cu un an, Extinction Rebellion, a coordonat grupul de oameni de știință. Extinction Rebellion promovează acţiuni de rebeliune împotriva structurilor politice, economice şi sociale din societatea modernă, pentru a inversa tendinţa de degradare a condiţiilor meteorologice globale.
Prin acțiuni non-violente de nesupunere civică speră să forțeze guvernele lumii să reducă emisiile de carbon şi să prevină criza climatică. Gruparea a organizat acțiuni de protest în țări precum Germania, Austria, Australia, Franţa, Noua Zeelandă și Marea Britanie.
Extinction Rebellion a anunțat că în urma protestelor de la Londra au fost arestați 1.307 voluntari, iar alți 1.463 de voluntari au fost arestaţi săptămâna trecută în alte 20 de oraşe, inclusiv la Bruxelles,Amsterdam, New York, Sydney şi Toronto.