Bruxelles-ul insistă asupra faptului că situația actuală este „gravă, delicată și precară” și este convenabil să se mențină autodisciplina pentru a controla și a atenua infecțiile cu COVID-19. Comisia Europeană (CE) a avertizat miercuri împotriva retragerii anticipate a restricțiilor pentru a opri al doilea val de Covid-19 în Uniunea Europeană (UE) și a avertizat că restricțiile vor trebui să dureze „luni de zile”, până când va putea fi vaccinată o mare parte din populație, scrie presa spaniolă.
Avertismentul Uniunii Europene
„Măsurile de control și atenuare a extinderii coronavirusului trebuie să continue în lunile următoare și, în special, în timpul sărbătorilor de la sfârșitul anului”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-o conferință de presă, după ce a ținut o videoconferință cu Miniștrii Sănătății din țările Uniunii Europene (UE). Oficialul european a adăugat că „situația actuală este gravă, delicată și precară”, în ciuda faptului că în majoritatea țărilor europene pare să scadă curba de contagiune, și a subliniat că „la fiecare 17 secunde o persoană moare de Covid în Europa” .
„Dacă nu suntem atenți, dacă nu ne controlăm și nu avem autodisciplină, dacă ne relaxăm prea curând… vom avea mai multe cazuri, mai multe spitalizări și mai multe decese. Acesta a fost cazul în iulie și este și acum. Dar de data aceasta, avem ocazia de a face lucrurile diferit”, a adăugat comisarul, care a spus că, „la fel ca aproape totul în acest an, festivitățile de la sfârșitul anului vor fi diferite. Nu putem permite ca sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou să devină evenimente de propagare excesivă”, a insistat Kyriakides, care a dat o notă pozitivă asupra dezvoltării vaccinurilor, deoarece se pare că există „lumină la capătul tunelului”. Cu toate acestea, comisarul a evitat să dea o dată pentru administrarea primelor doze, în afară de afirmația că speră că, „la începutul anului viitor, țările vor putea administra vaccinul”.
În același sens, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, a declarat la reuniunea online că retragerea măsurilor anti-Covid de Crăciun ar presupune o „creștere a spitalizărilor în prima săptămână a lunii ianuarie” și a adăugat că, dacă restricțiile vor fi ridicate „înainte de 7 decembrie, creșterea ar fi în perioada Crăciunului”.
Aprobarea vaccinurilor
La rândul său, directorul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emmer Cooke, a explicat, de asemenea, că această organizație analizează în timp real datele din studiile clinice a patru prototipuri de vaccin (Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna și AstraZeneca-Oxford) și a primit deja cererea pentru aprobarea celor de la Pfizer-BioNTech și Moderna.
„Acum, ceea ce trebuie să facem este să analizăm datele prezentate ieri (…). Se pare că sunt destul de solide și concrete”, a spus Cooke, care a spus că EMA va organiza o „ședință de evaluare cel târziu pe 29 decembrie” pentru Pfizer și pe 12 ianuarie pentru Moderna. Cu toate acestea, cronologia „se poate schimba puțin pe măsură ce evaluarea progresează”, a adăugat el. „Suntem foarte conștienți de marea responsabilitate pe care o avem pentru a ne face corect evaluarea, pentru a proteja populația europeană”, a adăugat Cooke, care a explicat că EMA este în contact cu FDA din SUA și este, de asemenea, atentă la deciziile autorităților britanice, care au licențiat deja vaccinul de la Pfizer și BioNTech.
EMA va efectua o revizuire a „independenței depline” pentru a verifica „siguranța și eficacitatea acestor vaccinuri” și nu își va da aprobarea dacă nu are „dovezi convingătoare că beneficiile vaccinurilor depășesc cu mult riscurile pe care le pot avea”, asigurat.
Uniunea Europeană a Sănătății
Comisarul a subliniat în fața statelor membre principalele linii ale propunerilor executivului de a consolida industria farmaceutică europeană prin mutarea producției și de a crea o Uniune Europeană a Sănătății, cu agenții de sănătate mai puternice, un spațiu european de date privind sănătatea, politici mai coordonate, instrumente noi pentru a reacționa la viitoarele pandemii.
Președinția semestrială a Consiliului, care revine Germaniei, a susținut inițiativa Comisiei Europene pentru că „în acest fel UE va ieși mai puternică din această criză”, în timp ce Portugalia, țară care va deține președinția din ianuarie, a asigurat că „va continua „inițiativa în timpul mandatului său, fiind susținută și de Franța. „Fără un efort colectiv, nimeni nu este capabil să facă față unei pandemii”, a spus ministrul portughez al Sănătății, Marta Temido, în timp ce Spania a solicitat timp pentru a analiza „mai încet” dezvoltarea reglementării propuse. Din partea spaniolă, secretarul de stat pentru sănătate, Silvia Calzón, a subliniat că propunerea Comisiei „pare o inițiativă interesantă, care deschide o perioadă de reflecție și analiză”, dar a solicitat timp pentru a o studia, la fel ca Suedia sau România. „Poate că nu este necesar să depunem un efort de reglementare atât de amplu”, ci mai degrabă să le îmbunătățim, să le consolidăm, să le implementăm și să le extindem pe cele existente, precum și „să definim în ce situații EMA ar prelua conducerea”, a spus Calzón.