Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de sănătate publică din Senat, trage un semnal de alarmă referitor la evoluția pandemiei de coronavirus. Acesta susține că România se află în prezent în cel de-al patrulea val al pandemiei, care face ravagii în sistemul sanitar din România.

Totodată, medicul a adăugat că numărul infectărilor este destul de mare, iar cei internați la Terapie Intensivă sunt în stare extrem de gravă.

„Nu este problema dacă vine sau nu al patrulea val, pentru că al patrulea val este în momentul de față în fața noastră. Faptul că la Terapie Intensivă au început să se adune pacienții, denotă clar acest lucru. Practic, pacienții care sunt în Terapie Intensivă reprezintă acel procent de 5% de cazuri severe și dacă facem calculul înapoi, o să vedeți câte cazuri sunt în realitate, în spatele acestui procent de 5%, deci a numărului de pacienți care sunt în Terapia Intensivă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

În ceea ce privește finalul pandemiei, medicul susține că după valul patru vor mai urma cel puțin două valuri, cu alte variante ale virusului care va continua să sufere mutații.

„Din păcate, noi funcționăm exact cu același personal pe care l-am avut și în urmă cu 8 luni, și în urmă cu 1 an, și în urmă cu 1 an și 8 luni. Practic, aici trebuia să facem o mică dezvoltare, în sensul să dăm posibilitatea unor specialități colterale , să își facă o dezvoltare pe Terapie Intensivă, în așa fel încât să putem face față următoarelor valuri, pentru că noi vorbim acum de valul 4, dar trebuie să fim cât se poate de conștienți că pandemia nu se termină cu valul 4 și urmează încă cel puțin încă două valuri de aici încolo, categoric, cu alte variante”, a adăugat medicul.

Alte valuri ale pandemiei vor urma

Adrian Streinu-Cercel a vorbit și despre modul în care virusul ajunge să aibă noi variante. Potrivit acestuia, pe măsură ce se transmite în rândul persoanelor, capătă noi valențe și face noi mutații, generând noi valuri ale pandemiei.

În acest context, el le recomandă tuturor să se vaccineze pentru a opri propagarea virusului.

„Atât timp cât lumea nu înţelege să se vaccineze în aşa fel încât să pună stop propagării acestui virus, virusul pe măsură ce trece de la o persoană la alta, el va căpăta noi valenţe şi va face noi mutaţii, iar alte noi mutaţii vor face apanajul altor valuri. Deci totul depinde de noi”, a conchis Adrian Streinu-Cercel.

La rândul său, medicul chirurg Paul Ichim a tras și el un semnal de alarmă. Acesta susține pe lângă pandemia de coronavirus, pacienții care suferă de boli oncologice ajung să nu fie diagnosticați la timp.

Totodată, el a precizat că haosul din spitale devine din ce în ce mai greu de gestionat datorită numărului crescut de pacienți.

„Din cauza dihaniei ăsteia, mulţi bolnavi cu afecţiuni oncologice n-a fost depistaţi la timp, sau urmăriţi adecvat. Aceştia vin acum în situaţii incredibile, disperate, la care ne batem capul cum putem să-i ajutăm. Nu există zi să nu descoperim şi să avem astfel de cazuri. Chestia asta reprezintă un stres ce se acumulează chiar pe corpul medical, nu poţi fi insensibil la suferinţă oamenilor, mai ales că ei stau doar cu noi, nu beneficiază de asistenţă familiei ce nu poate intră la vizită.

Fiecare are istoria lui, problemele lui familiale, disperarea lui şi toate sunt descărcate la noi. (…)Cam asta-i realitatea pe care o trăim zilnic, de aceea tot strigăm să organizăm şi altfel, că nu există doar Covid, că restul bolilor fac ravagii, nu şi-au luat concediu” , a scris pe Facebook dr. Paul Ichim, chirurg la Spitalul Judeţean Galaţi.