Experții se așteaptă ca persoanele vulnerabile să fie mai expuse riscului infectării, în special după Ziua Recunoștinței. În consecință, cazurile și spitalizările ar putea crește în următoarea perioadă, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, transmite CNN.

Cazurile de RSV și gripă sunt deja în creștere

Și nu este vorba doar de pericolul reprezentat de Covid-19. Reunirea familiilor de Ziua Recunoștinței are potențialul de a intensifica și răspândirea altor viruși, în special virusul respirator sincițial (RSV) și gripa, care se află, deja, la niveluri ridicate pentru această perioadă a anului.

„Am văzut, în unele regiuni, cazuri de RSV care au început să scadă. Dar numărul cazurilor de gripă este încă în creștere. După sărbători, s-ar putea să vedem creșteri ale cazurilor de infectări cu Covid-19”, a declarat dr. Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Cazurile de Covid cresc mai ales în rândul tinerilor

Dacă, până acum, lucrurile au fost, relativ, liniștite pe frontul Covid-19, experții spun că s-ar putea să nu rămână așa pentru mult timp.

„Cazurile pozitive de Covid sunt în creștere”, a spus Shishi Luo, director asociat de bioinformatică și boli infecțioase la compania Helix, care a monitorizat variantele de coronavirus. „Cel mai rapid cresc în rândul tinerilor cu vârsta între 18 și 24 de ani”.

Noile subvariante vor provoca un nou val al pandemiei?

Cazurile de infectare cu subvariantele BQ ale variantei Omicron au crescut, fiind deja dominante în SUA. Subvariantele BQ.1 și BQ.1.1 sunt descendente ale BA.5. Acestea au cinci și, respectiv, șase mutații-cheie în proteinele spike, care le ajută să evite imunitatea conferită de vaccinuri și infecții. Datorită acestor schimbări, aceste noi subvariante cresc mai repede decât a făcut-o BA.5.
CDC estimează că BQ.1 și BQ.1.1 au cauzat aproximativ jumătate din toate cazurile noi de Covid-19 din SUA.

Cazurile de Covid-19, spitalizările și decesele au rămas stabile în ultimele patru săptămâni, dar nu a dispărut. În medie, peste 300 de americani mor și 3.400 de persoane sunt spitalizate în fiecare zi cu Covid-19, conform datelor CDC.

Nimeni nu știe exact ce se va întâmpla cu subvariantele BQ

Mulți experți spun că, probabil, nu vor mai apărea noi valuri, ca în iernile trecute, așa cum s-a întâmplat cu varianta Omicron, care provoca aproape un milion de noi infecții zilnice.

Există experiența altor țări, precum Marea Britanie, unde BQ.1 și-a întrecut rivalii pentru a domina transmiterea, chiar dacă cazurile, spitalizările și decesele au scăzut. La fel s-a întâmplat în Franța și Germania, notează Michael Osterholm, expert în boli infecțioase, care conduce Centrul de Cercetare și Politică a Bolilor Infecțioase de la Universitatea din Minnesota. „Cazurile au crescut în Franța și Germania chiar înainte de apariția subvariantelor. Apoi au apărut subvariantele și cazurile au scăzut efectiv”, a spus el.