"Cred că va mai dura cu ușurință încă 12 până la 18 luni și am putea vedea de acum încolo cel puţin tot atâtea falimente câte au fost deja până acum", a declarat pentru CNBC Bill Rhea, consultant al J.W. Rhea& Associates. În 2015, o mulțime de companii au supraviețuit pentru că au acoperit cheltuielile de producție în urma preţurilor mai mari ale petrolului din anul precedent. Dar acum, cu tot mult mai puține companii protejate de profituri, întreaga industrie este mai mult sau mai puțin expusă la o cotă de 50 de dolari barilul sau mai puţin.

Mai mult, un număr mare de companii petroliere cu datorii șchioapătă, fiind ținute în viață de creditorii dornici să evite incapacitatea de plată. Creditorii se îngrămădesc pentru a menţine secţiile de foraj deschise, în speranța unei reveniri a prețurilor petrolului. Dar acest lucru nu poate continua pentru totdeauna, iar la un moment dat unii creditori și investitori pot să decidă “deconectarea de la aparate”. "Dacă nu există un acord complet de 100%, singurul mod în care se poate rezolva această problemă este prin procesul de faliment", spune pentru CNBC Patrick Hughes, partener la Haynes și Boone.

Marii creditorii fac evaluări de două ori pe an, controlând şi actualizând liniile de credit oferite companiilor de foraj. Acest proces are loc de obicei în martie/aprilie și septembrie/octombrie. Cu alte cuvinte, suntem pe cale să întrăm într-un sezon de redeterminare a creditului, iar alte câteva companii ar putea obține taierea finanțării.

Cel mai recent comunicat al OPEC, ce anunţă că organizaţia va ajusta ușor producția a impulsionat prețurile petrolului în această săptămână. Creșterea prețurilor petrolului ar putea salva o mare parte dintre sondori, dar absenţa unei creşteri mai accentuate a prețului petrolului în lunile următoare ar putea provoca mai multe falimente.

 

Citeşte articolul original pe OilPrice.com Copyright 2016