Urșii de pe Transfăgărășan vor fi relocați la rezervația de urși Libearty
Urșii de pe Transfăgărășan vor fi capturați pentru a fi relocați la rezervația de urși „Libearty” din Zărnești, județul Brașov.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a mers personal pe Transfăgărășan și Lacul Vidraru pentru a evalua situația exemplarelor de urs, care ies adesea pe șosea și sperie turiștii. Alături de el s-a aflat prefectul județului Argeș, Garda Forestieră, Jandarmeria, Direcția Silvică, autoritatea publică locală și gestionarul fondului cinegetic.
Din nefericire, urșii și-au schimbat comportamentul în ultimii ani, cerșind hrană la marginea drumului. Mâncarea pe care o primesc de la turiștii curioși să vadă de aproape un urs real a devenit principala lor sursă de hrană. Oamenii nu înțeleg pericolul la care se expun singuri.
„Problema acestor urși trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente și, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod!
Situația de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiștii care aleg să ignore legea și recomandările autorităților și se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În același timp se aduce un prejudiciu major speciei.
Specialiștii m-au informat că acești urși și-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerșitul la drum auto devenind principala lor sursă de hrană”, a precizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Relocarea urșilor într-o rezervație specială, soluția eficientă
Relocarea urșilor de pe Transfăgărășan într-o altă zonă nu este o soluție eficientă, de aceea s-a decis să fie mutați într-o rezervație specială, unde vor fi îngrijiți corespunzător și monitorizați zilnic.
„Din păcate, relocarea urșilor de pe Transfăgărășan într-o altă zonă nu este o soluție eficientă. Am încercat în trecut această metodă, însă urșii în cauză au continuat să aibă același comportament, indiferent unde au fost mutați. Soluția identificată este relocarea acestora într-o rezervație dedicată, unde să poată fi monitorizați și îngrijiți corespunzător”, a adăugat oficialul român.
Mircea Fechet a vizitat, totodată, și rezervația de urși „AMP Libearty – Bear Sanctuary” din Zărnești, județul Brașov. A vizitat amplasamentul împreună cu fondatoarea rezervației de urși, Cristina Lapis. „AMP Libearty – Bear Sanctuary” este un model de excelență la nivel mondial în gestionarea urșilor recuperați din captivitate.
„Sanctuarul Libearty reprezintă, de ani buni, un model de excelență la nivel mondial în gestionarea, în primul rând a urșilor recuperați din captivitate, dar și a altor exemplare care ajung aici. Efortul echipei care gestionează acest complex este lăudabil și sper să învățăm și noi multe din această experiență.
În ceea ce privește urșii de pe Transfăgărășan, cred că acest loc este cel mai potrivit pentru a deveni noua lor casă și îi mulțumesc doamnei Lapis pentru că a acceptat să primească o parte dintre aceste exemplare”, a conchis el.
View this post on Instagram