Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de vaccinuri împotriva Covid-19

Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de vaccinuri împotriva Covid-19. Tribunalul General al UE a hotărât că decizia Comisiei Europene (CE) de a ascunde de la publicare părți însemnate din contractele privind achiziția de vaccinuri împotriva Covid-19 conține „iregularități”.

CE a ascuns părți din aceste contracte, susținând că ar apăra interesele comerciale ale firmelor producătoare de vaccinuri. CE nu a demonstrat că un acces mai larg la clauzele din contracte ar submina interesele comerciale ale acestor părți, scrie în hotărârea instanței europene.

Printre părțile din contract ce nu au fost făcute publice se numără partea ce vizează plata despăgubirilor pentru cei care au efecte adverse după vaccinare.

„În aceste împrejurări, instanța consideră că al treilea motiv invocat în decizia atacată pentru refuzul unei comunicări mai ample a dispoziției privind despăgubirile nu demonstrează, așa cum o cere jurisprudența citată la punctul 31 de mai sus, existența unui risc previzibil și nu un risc pur ipotetic pentru interesele comerciale ale întreprinderilor în cauză”, se arată în motivarea instanței europene, paragraful 169.

Președintele CE, mai preocupat de interesul companiilor producătoare de pretinse vaccinuri

„Cu alte cuvinte, instanța europeană arată că Ursula von der Leyen a fost mai preocupată de interesul companiilor producătoare de pretinse vaccinuri, decât de corecta informare a publicului și a celor care s-au injectat cu aceste produse medicale pentru a ști ce să facă în cazul în care au efecte adverse”, a subliniat europarlamentarul Cristian Terheș.

Cristian Terheș
Cristian Terheș (SURSA FOTO: Facebook, Cristian Terhes)

Hotărârea CJUE vine cu o zi înainte de votarea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al CE. Partidul Popular European (PPE) a organizat, miercuri, o ședință de criză pentru a pregăti un scenariu alternativ, în cazul în care ea nu va câștiga alegerile de joi, 18 iulie 2024.

Liderii PPE ar fi analizat cine ar putea fi noul președinte al Comisiei Europene. Până acum, și-au exprimat disponibilitatea premierul Croației, Andrej Plenković, și președintele României, Klaus Iohannis.

„Vom continua demersurile pentru publicarea acestor contracte, pentru ca cetățenii să afle ce e în spatele celui mai mare caz de corupție și abuz din istoria UE”, a concluzionat europarlamentarul Cristian Terheș.

Hotărârea CJUE poate fi accesată AICI.