Extinderea perioadei de tranziţie post-Brexit pentru obţinerea de timp suplimentar în vederea negocierii unui acord de comerţ liber între Uniunea Europeană şi Regatul Unit depinde exclusiv de Londra, a afirmat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.
”Există numai unul dintre cei doi care poate solicita o extindere şi acesta este Regatul Unit. Vom vedea la jumătatea anului unde ne aflăm”, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă la Dublin.
Ea a adăugat că Bruxellesul este bine plasat pentru a acţiona cât mai rapid posibil, în urma întâlnirii avute săptămâna trecută cu premierul britanic Boris Johnson.
Cum va acționa Comisia Europeană în ceea ce privește cetățenii europeni stabiliți în Marea Britanie?
”Cetățenii europeni care trăiesc în prezent în Marea Britanie nu trebuie să suporte consecințele deciziilor politice. Cum își propune Comisia să acționeze în cazul Brexit în ceea ce privește protecția drepturilor lucrătorilor în Marea Britanie și cum își propune Comisia să realizeze acordul comercial astfel încât să nu fie afectate companiile, în special IMM-urile?”, a fost întrebarea Mariei Grapini.
”Dreptul Uniunii, inclusiv dispozițiile referitoare la drepturile lucrătorilor, nu se va mai aplica în Regatul Unit după încheierea perioadei de tranziție, după cum se prevede în acordul de retragere cu Regatul Unit (sau începând cu data retragerii în cazul în care Regatul Unit ar părăsi Uniunea fără a ratifica acest acord)”, se arată în răspunsul dat de von der Leyen, informează dcnews.ro.
Excepție de la regulă
Cu toate acestea, ”în baza acordului de retragere, cetățenii UE care aveau reședința legală în Regatul Unit înainte de încheierea perioadei de tranziție și care locuiesc în continuare pe teritoriul acestei țări au drept de ședere și de muncă acolo, în aceleași condiții ca și resortisanții britanici și beneficiază de drepturile conferite de normele Uniunii privind coordonarea sistemelor de securitate socială”, îi scrie von der Leyen Mariei Grapini.