Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat că instituția pe care o conduce se pregăteşte să prezinte un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane de euro şi o rată de cofinanţare de 200%, pentru fermierii afectaţi.
Șefa Comisiei Europene a menționat că accesul pe piaţă pe care l-au acordat Ucrainei şi căile de solidaritate ale UE pe care le-au deschis sunt esenţiale pentru rezistenţa Ucrainei, în faţa războiului de agresiune al Rusiei.
Detaliile oferite de Ursula von der Leyen în răspunsul la scrisoare au fost făcute publice de Guvernul României.
”Sunt pe deplin conştientă de preocupările pe care le exprimaţi în ceea ce priveşte creşterea importurilor de anumite produse agricole ucrainene. Având în vedere piaţa noastră unică şi uniunea noastră vamală, o abordare europeană comună este pentru a aborda aceste preocupări care apar în urma interacţiunii mai multor factori. Unilateral, nu pot face decât să facă jocul adversarilor Ucrainei şi nu ar trebui să erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a transmis preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană a acordat sprijin financiar rapid
Preşedinta Comisiei Europene arată că într-adevăr, accesul pe piaţă pe care l-au acordat Ucrainei şi căile de solidaritate ale UE pe care le-au deschis sunt esenţiale pentru rezistenţa Ucrainei, în faţa războiului de agresiune al Rusiei.
”În plus, exporturile Ucrainei ar trebui să continue să să ajungă pe pieţele din întreaga lume, inclusiv în ţările în curs de dezvoltare. În prezent, trebuie să abordăm consecinţele neintenţionate specifice ale creşterii neaşteptate a importurilor în ţările dumneavoastră. Comisia Europeană a reacţionat imediat prin acordarea unui sprijin financiar rapid de 36,3 milioane de euro pentru cei mai afectaţi fermieri, care este deja în curs de a fi pus în aplicare.
În prezent, ne pregătim să prezentăm un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro şi o rată de cofinanţare de 200%, pentru fermierii afectaţi, în cadrul unui plan comun de finanţare”, spune von der Leyen.
Întâlnire cu statele membre din prima linie afectate şi cu Ucraina
Lidera Comisiei Europene afirmă că Comisia va lua, de asemenea, măsuri preventive în conformitate cu clauza de salvgardare inclusă în măsurile comerciale autonome.
”Aceste măsuri preventive vor contracara imediat deteriorarea situaţiei din situaţiei producătorilor din Uniune pentru anumite produse specifice, şi anume grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui.
În cursul zilei de astăzi, vicepreşedintele executiv Dombrovskis va organiza o întâlnire cu statele membre din prima linie afectate şi cu Ucraina pentru a discuta în continuare acest aspect. După cum se arată pe solicitată de Polonia, vom iniţia, de asemenea, o investigaţie privind alte produse sensibile”, spune Ursula von der Leyen.
Ea spune că propunerea legislativă pentru reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor actuală, la 5 iunie 2023 va consolida linia de salvare comercială cu Ucraina.
”Trebuie remarcat faptul că propunerea noastră de prelungire include deja o măsură de salvgardare, cu dispoziţii mai stricte, cu o monitorizare şi o raportare mai stricte către statele membre, un prag de declanşare mai mic şi un termen de evaluare mai scurt.
Aceasta răspunde în mod specific la preocupărilor statelor membre din prima linie şi ale părţilor interesate, inclusiv ale agricultorilor, şi va ne va permite să reacţionăm şi mai rapid în viitor pentru a proteja piaţa UE, dacă este necesar”, se mai arată în răspuns.
Eforturi şi mai intense pentru a facilita tranzitul de mărfurilor agricole
Potrivit sursei citate, dincolo de utilizarea măsurilor de salvgardare, CE a promis să depună eforturi şi mai intense pentru a facilita tranzitul de mărfurilor agricole în cauză, atât către alte state membre, cât şi către parteneri terţi, astfel atenuarea presiunii pe termen scurt asupra ţărilor adiacente Ucrainei şi în acelaşi timp în acelaşi timp, contribuind la lichiditatea pieţelor agroalimentare globale.
„Aceasta include continuarea activităţii privind reducerea costurilor logistice globale, o mai bună coordonare a tranzitului şi îmbunătăţirea infrastructurii în porturi, interconexiuni la frontieră şi alte căi de transport în cadrul benzilor de solidaritate ale UE, ca şi precum şi sprijinirea Iniţiativei privind cerealele din Marea Neagră. Sunt convins că agricultorii joacă un rol vital în Europa.
Aceştia ne furnizează alimente, ne susţin comunităţile rurale, protejează mediul natural şi ne păstrează patrimoniul cultural. Ei merită sprijinul nostru. Vă rog să fiţi siguri că Comisia va continua să sprijine acordând cea mai mare prioritate acestei probleme sensibile”, mai spune Ursula von der Leyen.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, săptămâna trecută, că a semnat împreună că omologii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia o scrisoare care a fost înaintată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în care îşi exprimă preocupările faţă de dificultăţile cu care se confruntă fermierii din România şi din celelalte ţări menţionate.