Ursula von der Leyen a avertizat într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului European la Bruxelles, că obţinerea resurselor de energie pentru iarna anului viitor „va fi chiar mai dificilă” decât în anul 2022.
Uniunea Europeană a făcut tot posibilul să nu mai depindă de importurile de energie ruseşti, în special de gaz, după invadarea Ucrainei, într-o tentativă de a pune capăt unei dependenţe de ani de zile. Între timp, Moscova a sufocat livrările către blocul comunitar, într-o încercare de a se răzbuna pentru sancţiunile pe care Occidentul i le-a impus Rusiei pentru invadarea Ucrainei, invocând lucrări de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1 şi solicitând plata în ruble pentru livrările de gaz, înainte ca acest gazoduct şi Nord Stream 2 să fie făcute inutilizabile de explozii încă neelucidate.
Iarna următoare ar putea fi mai grea
Ursula Von der Leyen a avertizat că o tăiere completă a aprovizionării cu gaz rusesc a Uniunii Europene, un deficit în aprovizionarea globală cu gaz natural lichefiat (GNL) şi cererea în creştere de GNL datorită refacerii economice a Asiei, ar putea face ca blocul comunitar să-şi rateze ţintele de umplere a depozitelor înainte de iarna viitoare. Potrivit acesteia, blocul celor 27 ar putea înregistra un deficit de circa 30 de miliarde de metri cubi de GNL. Preşedinta Comisiei Europene a declarat că trebuie să se acţioneze imediat, făcând referire la noile atribuţii de urgenţă propuse pentru a aproba mai repede proiectele de energie regenerabilă, în vederea atenuării eventualelor probleme de aprovizionare. Aceasta a subliniat, de asemenea, importanţa susţinerii industriei europene în contextul preţurilor în creştere ale energiei, referindu-se la decizia Comisiei Europene de a relaxa regulile stricte privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile sub presiune. Recent, Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a transmis de asemenea un avertisment asemănător.
Europa ar putea avea un deficit de 30 de miliarde de metri cubi de gaz anul viitor
Anul viitor, Europa ar putea avea un deficit de 30 de miliarde de metri cubi de gaz, în cazul unei sistări complete a livrărilor din Rusia. Altă cauză ar putea fi creșterea economică a Chinei, care ar urma să absoarbă o mare parte din GNL, potrivit estimărilor AIE.
„«Perna» oferită de nivelurile rezervelor actuale, precum şi scăderea recentă a preţului gazului şi temperaturile neobişnuit de blânde, nu ar trebui să conducă la concluzii prea optimiste despre viitor”, avertizează AIE, care subliniază că în vara anului 2023 condiţiile geopolitice şi economice mondiale pentru aprovizionarea şi completarea rezervelor ar putea fi diferite de cele de anul acesta, în sens negativ. Vara aceasta, umplerea depozitelor de gaz a fost favorizată de „factori-cheie care s-ar putea să nu se mai repete în 2023”, a declarat directorul AIE, Fatih Birol, în cadrul unei conferințe de presă online.