Intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen şi în zona euro este o dovadă a angajamentului şi a eforturilor sale asidue, a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a făcut aceste aprecieri în cadrul unei ceremonii desfăşurate la frontiera croato-slovenă.

Von der Leyen a sosit duminică la punctul de trecere a frontierei Bregana alături de premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, de preşedinta Sloveniei, Natasa Pirc Musar, şi de miniştrii de externe ai celor două ţări.

„Aceasta este o zi de sărbătoare, un anotimp al noilor începuturi. Nu există niciun loc în Europa unde acest lucru să fie mai adevărat decât aici, la frontiera croato-slovenă”, a subliniat şefa executivului comunitar, transmite agenţia de presă Hina.

Europa va lucra pentru a proteja spaţiul Schengen

Ursula von der Leyen a apreciat că aderarea Croaţiei la Schengen şi la zona euro reprezintă realizări uriaşe pentru cel mai nou membru al Uniunii Europene.

„Europa va lucra pentru a proteja spaţiul Schengen, care întâmpină constant provocări, dar care nu trebuie luat de-a gata. Schengen este o chestiune de angajament şi de încredere reciprocă. În Schengen noi ne bazăm unii pe alţii. Şi ştiţi că putem avea încredere în voi şi că ne putem baza pe voi”, a accentuat Ursula von der Leyen.

La rândul său, premierul Andrej Plenkovic a apreciat că 1 ianuarie 2023 este o zi istorică pentru Croaţia, care şi-a îndeplinit toate obiectivele politice strategice propuse.

„Nu mai există integrare mai adâncă decât aceasta pentru Croaţia, o ţară care acum 31 de ani nu era recunoscută internaţional şi era temporar sub ocupaţie”, a declarat şeful executivului de la Zagreb.

El a promis că ţara sa, care protejează cei peste 1.350 de kilometri ai graniţei UE şi spaţiului Schengen, nu va ridica garduri sau bariere la frontiere, subliniind că Zagrebul nu se va abate de la această politică.

Croația trece la moneda euro de la 1 ianuarie 2023

Controalele între Croația şi celelalte state UE au fost abolite la frontierele terestre şi maritime, urmând ca din 26 martie acest lucru să se întâmple şi la frontierele aeriene.

Croația trece la moneda euro de la 1 ianuarie 2023. Acest anunț făcut de Banca Centrală Europeană a fost completat de un altul care a menționat că un euro va costa 7,53450 kuna croată. Instituția a mai spus că prețurile pentru bunuri și servicii vor fi indicate atât în euro, cât și în kuna, până la 31 decembrie 2023.

Bancnotele și monedele din kuna croată vor fi acceptate ca mijloc de plată pentru o perioadă de două săptămâni de la introducerea euro