Ne-am bazat pe şase producători din care trei produc deja şi sunt solicitaţi în toată lumea, iar două se află foarte aproape de a putea începe producţia serurilor” – a precizat preşedintele Comisiei Europene. Ursula von der Leyen este convinsă că până la vară va reuşi „o îmbunătăţire vizibilă” în recuperarea rămânerilor în urmă a vaccinării în Europa. „Producătorii vaccinurilor sunt în această pandemie partenerii noştri”, a subliniat, adăugând că situaţia se va îmbunătăţii simţitor în cel de-al doilea trimestru al acestui an. BioNTech ar putea să livreze mai multe doze faţă de cele stabilite anterior, iar vaccinul de la Johnson&Johnson va completa această cantitate, transmite DIE PRESSE.
„Nicio ţară nu ar putea realiza acest lucru de una singură.”
Von der Leyen a opinat că strategia pe care a adoptat-o UE a fost una potrivită. Oferta largă de vaccinuri poate fi utilizată şi împotriva mutaţiilor. „Dacă se vor confirma datele unor cercetători israelieni, potrivit cărora cei vaccinaţi cu serul de la BioNTech ar putea mai greu să transmită virusul, acest fapt ar constitui deja un nou salt înainte.” În firmele farmaceutice erau deja în curs pregătirile privind adaptarea în caz de nevoie a vaccinurilor la apariţia unor noi variante periculoase. După cum a declarat von der Leyen cotidianului citat, „în acest sens investim masiv în activitatea de cercetare şi într-o mai rapidă comunicare a datelor. De asemenea, lucrăm la o reţea de facilităţi de producţie ce ar fi capabile să producă rapid un ser îmbunătăţit.” Acest fapt arată importanţa strângerii laolaltă a forţelor în Europa. „Nicio ţară nu ar putea realiza acest lucru de una singură.”
Preşedinta Comisiei a cerut tuturor ţărilor membre UE să întreprindă analize genetice pentru a urmări şi descoperi rapid noile mutaţii.
Uniunea Europeană se vede confruntată cu ideea, potrivit căreia ar fi neglijat să asigure o aprovizionare suficientă şi timpurie cu vaccin antivirus celor 27 de state membre. Von der Leyen a respins propunerea privind amânarea celei de-a doua doze pentru a trece peste problemele apărute: „Trebuie să respectăm specificaţiile pe care le-au obţinut producătorii în cursul testelor clinice detaliate. De aceea nu vom amâna termenul de administrare a dozei de rapel” – a precizat Ursula von der Leyen, relatează Reuters.